Portal Goal.com prisjetio se jedne od najoriginalnijih priča hrvatskog nogometa.Ona je vezana uz čovjeka koji je u Francuskoj do svoje 22. godine živio i radio kao automehaničar, a onda u samo nekoliko godina postao svjetska nogometna zvijezda. Naravno, riječ je o Miladinu Dadu Prši.

Miladin Pršo rođen je 5. novembra 1974. godine u Zadru, malom mjestu Obrovac, gdje je živio u srpskoj porodici s ocem Radetom i majkom Nadom. U mladosti mu je dijagnosticiran šum na srcu, ali je usprkos tome napravio veliku karijeru.

Dok je rat buktio na Balkanu otišao je na sever Francuske u Ruen, a roditelji iz Obrovca izbjegli su u Bačku Topolu.

Afirmirao se u Francuskoj, a slavu je stekao igrajući za Monako i Glazgov Rendžers. Karakterizirala ga je odlična igra glavom i snalažljivost na malom prostoru. Za Hrvatsku je igrao tri godine i upisao 32 utakmice.

Sto kilograma, alkohol i cigarete. Tako je izgledao pre nego što je stigao u Monako

– Pušio je više od dvije kutije cigareta dnevno. Svako veče pio bi pivo i šnaps u jednoj od birtija u blizini svojeg malenog stana. Kao i drugi radnici, svoje probleme otpuhivao je u dimu cigareta – piše Goal.com prisjećajući se vremena kada je Pršo kao 19-godišnjak živio u Ruenu kao izbjeglica.

– Imao je sto kilograma i problem s alkoholom. Igrao je povremeno za amatersku momčad Ruena. Ono što se činilo nezamislivim 1995. ostvarilo se 2003. godine: Pršo je zaigrao s Monakom u Ligi šampiona. Široko raširene ruke, konjski repić i isklesano tijelo, bio je jedinstvena pojava. Posebno se pamti utakmica protiv Deportiva kada je postigao čak četiri gola.

Negdje u tom periodu je odlučio da se odrekne srpskog imena.

Ženidbom sa Kerol dobio je francuski pasoš, a to je bio konačni razlog za promjenu. I pre nego što je to učinio, bio je prepoznatljiviji po nadimku.

O tome nikada nije govorio u Hrvatskoj, ali je jednom demantirao slovenačke medije da je Srbin.

– Ja sam Hrvat, presretan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo donijeti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti – pričao je Pršo.

Hajduk ga je odbacio, a žena spasila

Goal.com opisuje Dadin život pri dolasku u Francusku, a boravak u Splitu vide kao da ga je klub tek tako odbacio, ali se šuškalo da je imao nepravilan rad srca:

– U Hajduku nije mogao da igra, nisu ga željeli. Činilo se kako je zadnja šansa za normalnom nogometnom karijerom propala kada je počeo rat. Otišao je u Francusku. Nije znao niti jednu riječ i družio se gotovo isključivo sa čašama u koje je prečesto i preduboko gledao – piše Goal.com, a prenosi Index.hr.

– Prilikom jednog opijanja, život mu se konačno promijenio. Kroz dno čaše vidio je, kako sam kaže, “ljubav svog života”. Mlada Francuskinja Kerol bila mu je spas i uz nju se preporodio. Smršao je 20 kilograma, smanjio broj cigareta i vikende je ponovno provodio na nogometnom igralištu.

Novi start bio je u četvrtoligašu Stad Rafaloa. Imao je sreće. Igrao je sjajno jednu utakmicu na kojoj se nalazio skaut iz Monaka. On je odlučio tada 23-godišnjeg Pršu odvesti u slavni klub. Monako je već imao igrače poput Anrija, pa za Pršu nije bilo mjesta. Otišao je na pozajmicu u Ažaksio. Tamo je napokon prestao da pije.

Morao je ponovno da nauči da hoda, ali je bio najveći borac na svijetu

– Na pozajmici je bio sjajan i odlučili su da ga vrate u Monako. Konkurencija je bila strašna – David Trezege i Marko Simone. Ali još jednom je teška sudbina zadesila bivšeg mladog alkoholičara. Prilikom rutinskog pregleda otkrivena mu je dislokacije kosti u desnoj nozi koja mu je stvarala probleme. Morao je da ide na operaciju u kojoj su mu morali slomiti kosti kako bi ih ponovno mogli namjestiti. Pršo je rekao kako je tada morao ponovno da nauči da hoda.

Tada, navodi isti portal, u Pršinoj karijeri dolazi do zaokreta:

– Uradio je sve što je mogao da se na teren vrati što je prije moguće. Trezege je otišao iz Monaka i otvorila mu se šansa, a on ju je zgrabio. Odveo je Monako u Ligu šampiona, a Didije Dešam je rekao kako nikad nije video takvog borca.

Ostalo je povijest. Pršo je postao jedan od najvećih napadača u povijesti hrvatske reprezentacije i tri puta bio proglašen za igrača države. U 32 nastupa postigao je devet golova, a osvajao je titule u Monaku i Glazgov Rendžersima. Dado Pršo je jedinstvena fudbalska priča.

 

Naslovna fotografija: IMDB

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email