Predstavnici srpskih institucija u Zagrebu obilježili Dan primirja

Piše: O. R. / P-portal.net

Predstavnici srpskih institucija u Hrvatskoj obilježili su danas Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

I ove godine ambasada Srbije i predstavnici Srba u Hrvatskoj obilježili su Dan primirja u Prvom svjetskom ratu na zagrebačkom groblju Mirogoj, odajući počast vojnim i civilnim žrtvama.

Parastos pred krstom, simbolom spomena na stradale, postavljenim kod pravoslavne kapelice Sv. Petra i Pavla, služio je Mihailo Žikić, jerej Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve.

Nakon parastosa vijence su položile delegacije srpskih institucija u Zagrebu. Ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu vijenac su položili otpravnik poslova Davor Trkulja, konzul Republike Srbije u Zagrebu Aleksandar Stamatović i vojni ataše Republike Srbije u Hrvatskoj potpukovnik Bojan Veličković, ispred Srpskog narodnog vijeća generalni sekretar Saša Milošević i ispred Srpskog privrednog društva Privrednik predsjednik Nikola Lunić.

Podsjetimo, Njemačka je 11. novembra 1918. kao jedina preostala članica Centralnih sila pristala na primirje, čime je nakon četiri godine bio završen do tada najveći svjetski sukob. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, a Srbija je jedna od zemalja čija diplomatska predstavništva obilježavaju taj dan. Dan primirja se još obilježava u Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj, u zemljama Britanskog Komonvelta to je „Dan sjećanja“, a u SAD je „Dan veterana“.

Fotografije: Jovica Drobnjak


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: