Predstavnici SDSS-a zbog pretnji ne idu u Vukovar i Škabrnju

Piše: P-portal.net

Predstavnici Samostalne demokratske strpske stranke (SDSS) saopštili su da danas, za razliku od prethodnih godina, neće baciti vence u Dunav u Vukovaru za sve žrtve rata u tom gradu, pošto su predstavnici Domovinskog pokreta pretili da će ih fizički sprečiti u tome

Predstavnici SDSS-a
Predstavnici SDSS-a i drugih srpskih organizacija u Hrvatskoj održali su konferenciju o neodlasku u Vukovar i Škabrnju. Foto: Robert Anić/PIXSELL

Predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) ove godine neće, kako su to činili prethodnih godina, baciti vence u Dunav u Vukovaru, nakon pretnji članova Domovinskog pokreta da će ih dočekati „živi zid“ koji će ih sprečiti da odaju počast žrtvama, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Potpredsednica Vlade Hrvatske i SDSS-a Anja Šimpraga potvrdila je da SDSS neće biti u Koloni sjećanja, a tim povodom SDSS i ostale srpske organizacije potpisale su Izjavu sećanja koju je pročitala Šimpraga, a prenosimo je u nastavku.

Danas nećemo govoriti o onima koji su o nama govorili proteklih dana i koji će verovatno o nama govoriti i narednih dana. Koliko god izricali naša imena, ime naše stranke i naroda kojem pripadamo mi se u tome što izgovaraju ne prepoznajemo. Mi nismo ti.

Umesto toga govorićemo o tome zašto danas i sutra nismo tamo gde smo trebali i hteli biti – na komemoraciji za sve žrtve Vukovara i Škabrnje. Trebali smo i hteli smo danas kao i prethodnih godina biti na Dunavu za sve one žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti koji su skončali u njemu, potom na Ovčari gde su pobijeni zarobljeni i odvedeni iz vukovarske bolnice i na kraju u pravoslavnom hramu sv. Nikole gde palimo sveće za sve poginule i nestale u prisustvu sveštenstva i episkopa Srpske pravoslavne crkve. Trebali smo i hteli smo sutra biti u koloni sećanja u Vukovaru i Škabrnji.

Danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo. Ne zato što su naši moralni osećaji i osećaji naših srca drugačiji od jučerašnjih ili prethodnih godina, niti zato što smo se uplašili pretnji i što nismo u stanju otrpeti uvrede. Ne zato, jer i pretnje i uvrede kakve slušamo ovih dana slušamo i inače, mnogih dana i mnogih godina. Ne možemo i ne trebamo biti zato što se našu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i naše poticanje pomirenja među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje. Ne možemo i ne trebamo zbog toga što želimo, koliko je to moguće, sačuvati dostojanstvo kako same vukovarske i škabrnjske komemoracije tako i naše dostojanstvo.

I danas i ovde pozivamo naše sunarodnike, Srpkinje i Srbe, u vukovarskom i benkovačko-zadarskom kraju i celoj Hrvatskoj da u svojim srcima zapale sveće za pomen na naše sugrađane, Hrvatice i Hrvate, koji su na ove dane i tokom svih ratnih godina ubijeni ili nestali u ovim krajevima. Pozivamo ih da to čine i svaki put kad pale sveću i za vlastita iskustva stradanja te da time i na takav način u svojim srcima i srcima oko sebe grade mir i dostojanstvo u sećanju i življenju.

Neka je večni pomen svim poginulim u Vukovaru i Škabrnji! Neka je trajan mir među svima nama koji ih se sećamo – stoji u izjavi povodom Dana sećanja.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: