Predizborni skup Milorada Pupovca održan u dupke punoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma u Zagrebu u velikoj mjeri je bio posvećen pomoći stradalima u poplavama u Slavoniji, Srbiji i svim entitetima BiH-a.

Među više od dvije stotine prisutnih bili su i poznata imena iz javnog i kulturnog života – Igor Mandić, Predrag Matvejević. Duško Ljuština, poznati antifašist Juraj Hrženjak i Nataša Desnica, saborski zastupnici, čelni ljudi i aktivisti nevladinih organizacija, srpskih institucija, manjinskih vijeća, kao i otpravnica poslova ambasade Srbije Bosa Prodanović.

Govoreći o iskustvima kampanje, Milorad Pupovac je izdvojio pitanje “Što ja imam od priključenja Hrvatske EU?” koje mu je postavio mještanin sela Silaš u istočnoj Slavoniji.

– To je temeljno pitanje koje do sada nije dovoljno postavljano. Naglašavana je pripadnost Hrvatske Evropi, ali se nije osjećala potreba da se postavi pitanje “da li je to moje opredjeljenje”, ne što se tiče posljednjih deset, nego posljednjih 25 godina. Stav o Evropi slobodnog tržišta, slobodnog kretanja kapitala i radne snage s korektivnim mehanizmima kakvi su fondovi, uključujući i kohezijski fond, više ne jamče stabilnost Evrope, ne jamči jednakost među ljudima i ravnopravnost država, pa se projekt EU kako je izvorno zamišljen sve više napušta, istekao je Pupovac.

– Evropa mora razmišljati hoće li decenijama iza sebe ostavljati destabilizirane prostore na području bivše Jugoslavije, rekao je i naglasio potrebu stvaranja stabilnosti i uključenja tih prostora u EU, kao i gradnje socijalne pravednosti u Evropi općenito.

– Hrvatska je u EU razumjela kao destinaciju, kamo pripadamo, a ne po modelu šta od nje da dobijemo i u uniju je ušla bez osmišljenog koncepta što bi članstvo moglo značiti za Hrvatsku. Zbog toga se javlja manjak kapaciteta da se zakoni od kojih tri četvrtine dolaze iu Evrope rasprave na valjan način.

– Nismo razvili ni administrativne kapacitete za suradnju s EU i njenim institucijama. Hrvatska je trebala ući u EU, ali mora pod hitno početi razmišljati što zapravo želi od Evrope i postaviti pitanje koje su stvari za nju od vitalnog značenja. Na putu u članstvo sve se svelo na hrvatske fondove. Hrvatska do 2020. godine ima na raspolaganju paket iz fondova težak 10.4 milijarde eura, pa je krajnje pitanje da počne s razvojem infrastrukture, industrije i poljoprivrede, ili će pustiti kao u zadnjih 25 godina da strani kapital u najgrubljem smislu riječi određuje što će i kako će biti u Hrvatskoj, rekao je Pupovac.

Pupovac je prozvao i one koji u svojim govorima naglašavaju opasnost od jugofilije i spominju one koji Hrvatsku nisu željeli, a vladaju njome.

– Od jugofilije ne prijeti opasnost, ali prijeti od beskrupuloznosti, izrabljivanja i nebrige elite da uspostavi kakav takav odnos s EU, posebno od onih koji zagovaraju političku etničku i religijsku neravnopravnost, upozorio je i naglasio da u EU i Hrvatskoj treba sačuvati najbolja pravila na kojima društvo funkcionira.

– Treba biti osviješten da se Evropa promijenila u 25 godina, da je izgubila ljudsko lice i da većina njihovih društava iz dana u dan gubi ljudsku dimenziju, rekao je i ukazao na potrebu za uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa stranačkim klubovima u Evropskom parlamentu.

– Neke od stranaka lijevog centra do danas nisu sklopile partnerstvo u EU na način kako su stvorile desne stranke, a to je potrebno kad su posrijedi interesi manjina i političkih snaga koje su na udaru desnice koja 25 godina vodi političke napade na ljevicu uz logističku podršku koja umjesto evanđeoskih poruka dolazi s oltara, rekao je.

Predsjednik VSNM Zagreba Saša Milošević podsjetio je da srpske institucije Srpsko narodno vijeće, Zajedničko veće opština, SKD Prosvjeta, SPD Privrednik u koordinaciji sa SPC, ambasadom i konzulatima Srbije i Crvenim križem zajednički rade na akcijama prikupljanja pomoći koje su započete 18. maja u svim hrvatskim županijama i koje su postigle veliki odaziv.

– Prioritet ima pomoć koja se sastoji od potrepština za bebe i djecu, od hrane do obuće, higijenski materijal, rublje i sredstva za osobnu higijenu. Konzervirana hrana i voda, pokrivači, posteljine i ostalo.

Općina Erdut i općine Borovo, Trpinja, Negoslavci i Bršadin skupili su preko organizacije Srpski narodni forum pomoć u dva šlepera i poslali u Srbiju. ZVO koordinira akciju i dalje prikuplja pomoć na Vukovarsko-srijemskoj i Osječko baranjskoj županiji. Pomoć prikupljaju i ostala županijska vijeća srpske nacionalne manjine zajedno sa SDSS-om i SPC-om širom Hrvatske, dok se u Zagrebu pomoć prikuplja u prostorijama Privrednika u Preradovićevoj 18. Potrebno je pohvaliti i zadarske studente koji su prikupili tri tone robe.

– Osigurali smo mjesta za deset najteže stradalih učenika iz Obrenovca u ljetnoj školi koju u julu organiziraju SD Prosvjeta i zagrebačko vijeće srpske nacionalne manjine. Postoji inicijativa da stanovnici Istre i Dalmacije preko ljetnog raspusta prime određeni broj djece iz poplavljenih područja, naveo je Milošević.

– Desila se katastrofa, rekla je Bosa Prodanović izrazivši zahvalnost na iskazanoj pomoći i od hrvatske vlade koja je uputila spasioce i dodijelila i 100.000 eura pomoći Srbiji, kao i građanima i organizacijama koji su se odazvali.

– Dvorište ambasade je puno prikupljene robe i velik je interes ljudi, rekla je i dodala da je ključna riječ u ovoj situaciji “Hvala”.

– Uz pomoć svih nas omogućićemo da se stradali u poplavama vrate svojim kućama i obnove ih, rekla je Bosa Prodanović dok je Predrag Matvejević, podržavajući akciju, naglasio da je “potekla rijeka solidarnosti”. 

Izvor: SNV

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email