Zahvaljujući donaciji Dušana Čubrila Negoslavci dobili novu zgradu za javne i društvene namene

Početkom oktobra u Negoslavcima otvorena je novosagrađena zgrada javne i društvene namene u vrednosti oko 100 hiljada evra. Reč je o donaciji 86-godišnjeg Dušana Čubrila toj opštini i građanima Negoslavaca. Zgrada koja se nalazi u centru mesta, površine 150 kvadratnih metara, izgrađena je i opremljena unazad godinu dana. Zbog te nesvakidašnje donacije Opštinsko veće opštine Negoslavci proglasilo je Dušana Čubrila počasnim građaninom što je prvi takav slučaj u istoriji ove opštine, istakao je na prigodnoj svečanosti  načelnik opštine Dušan Jeckov.

«Pre godinu dana gospodin Čubrilo, naš meštanin, došao je u opštinu i rekao kako želi da donira i pokloni opštini i meštanima Negoslavaca jedan objekat javne i društvene namene. Ostali smo iznenađeni i zatečeni, ali i ponosni i srećni jer smo svedoci jedne takve nesvakidašnje geste. Na ovakav način gospodin Čubrilo podigao je sebi spomenik za života, njegovo ime će ostati upisano zlatnim slovima u našoj istoriji i to ne zbog novca koji je dao već zbog geste koju je učinio», poručio je Jeckov. Prema njegovim rečima donator prilikom izgradnje nije imao posebnih zahteva. «On je jednostavan i skroman čovek koji nije želeo nikakav publicitet. Međutim, rekao sam mu da je ovo događaj i prilika gde se praktički podsećamo zaboravljenih ljudskih vrednosti. Retke su ovakve prilike i ovo prosto ne može ostati nezapaženo», kazao je opštinski načelnik. Donatoru je na prigodnoj svečanosti u Negoslavcima uručena svečana povelja, a na novosagrađenu zgradu postavljena je spomen ploča na kojoj je latinicom i ćirilicom ispisano: «Ovu zgradu donira (poklanja) Čubrilo (Ilije) Dušan i pokojna žena Čubrilo Elizabeta opštini i građanima Negoslavaca».

Putokaz ljubavi

Ovaj objekat namenjen je svim opštinskim udruženjima, organizacijama mladih, penzionera, šahista, ribolovaca … U jednu od kancelarija useliće i budući razvojni centar opštine Negoslavci.  Sam donator, Dušan Čubrilo nije dugo razmišljao. «To je bila moja želja, nemam potomstva pa sam odlučio selu pokloniti ovaj objekat. Presrećan sam. Ovo je moj najveći spomenik», priča ovaj penzioner, rođen u Dalmaciji, u selu Ceranje Donje kod Benkovca. Čubrilo je radni vek proveo u Nemačkoj. Za Negoslavce ga vežu prijatelji i sadašnja supruga Božica s kojom poslednjih godina živi u tom mestu, a za izgradnju ovog objekta odlučio se i zato da bi, kako kaže, imao gde «odmoriti se i poigrati karte». U tome je imao i podršku supruge Božice: «Mislim da je to najbolje što je u životu napravio».

Novosagrađena zgrada dobro će doći i negoslavačkim penzionerima, kazao nam je Branko Đukić, predsednik Samostalne organizacije penzionera «Sremac» iz Negoslavaca. «Za naše članove, njih 160, ova donacija puno znači. Ova zgrada biće mesto okupljanja, druženja i mesto događanja naših svakodnevnih aktivnosti», rekao je ovaj meštanin Negoslavaca. Zahvalio se i donatoru, kojeg lično poznaje. «Rečima ne mogu iskazati zahvalnost koliki je to dar našoj opštini. Od srca mu zahvaljujem jer sada imamo jednu reprezentativnu zgradu za naše ljude, meštane ovog sela, inače poprilično zapostavljenog i zaboravljenog. Nadam se da ćemo kroz ovakve investicije i projekte privući i zadržati našu omladinu na ovim područjima», poručio je predsednik negoslavačkih penzionera.

Zahvalnost i čestitke donatoru, ispred vukovarsko-sremske županije, uputio je župan Božo Galić. «Dosta objekata je izgrađeno, i u opštini Negoslavci i na ovom našem prostoru, i većih i finansijski značajnijih, ali po humanoj vrednosti i ovom gestu gospodina Čubrila mislim da snažnijeg nije bilo! Zato, čestitke i zahvala donatoru! Opredelio se za nešto što ćemo koristiti, i mi i buduće generacije. Pamtiće se jer je to putokaz kako se voli svoje mesto, svoje ljude i svoj narod i čestitke na tome!  Iako je danas bilo dosta događaja u našoj županiji odlučio sam se za posetu Negoslavcima jer ovo su potezi za istoriju koji će biti putokaz mnogima da razmisle gde i kako ulažu svoj novac, a ovo je nešto što sjaji u večnost. Zato, hvala i čestitke još jednom!», kazao je obraćajući se učesnicima skupa župan Galić.

Živi pristojan život

Donatoru je čestitao i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke dr. Vojislav Stanimirović. «Razmišljao sam da li je gospodin Dušan Čubrilo donator ili ktitor. Ktitor bi bio da je podigao manastir ili crkvu, ovako je ipak donator, ali ovo je na neki način njegova crkva i spomenik. Gospodin Čubrilo nije imao svoje potomstvo, ali ova donacija je više od toga. To je za potomstvo, za decu svih meštana Negoslavaca, da ga se sećaju, pričaju o njegovoj donaciji, nesvakidašnjoj u današnje vreme i sigurno da je zaslužio naziv počasnog građanina Negoslavaca za  života. U ime srpske zajednice i građana Negoslavaca zahvaljujem mu na tome, želim mu dug život i dobro zdravlje, a svima vama da uživate u ovom zdanju koje ste uz pomoć gospodina Čubrila izgradili», poručio je Stanimirović.

Prisutne je kratko pozdravio i glavni junak ove priče Dušan Čubrilo, zahvaljujući opštini i meštanima Negoslavaca na priznanju počasnog građanina i, kako je rekao, velikom poštovanju. Iako je toj opštini poklonio 100 hiljada evra ne smatra se imućnim čovekom. «Daleko sam od imućnog čoveka. Živim pristojan život, od penzije zarađene u Nemačkoj», kazao je Čubrilo, koji je svojim nesebičnim podvigom, neuobičajenim za današnje vreme, sve zadivio. Posle svečanog otvaranja upriličeno je osvećenje zgrade koje je obavio mesni paroh, protojerej Dragomir Živanić, a potom učesnici svečanosti obišli su i razgledali novosagrađeni objekat javne i društvene namene u Negoslavcima, kakav nemaju ni mnoge razvijenije i bogatije opštine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email