Prošli, a i ovaj tjedan imat ćemo priliku gledati kako se komemoriraju događaji iz dalje i novije prošlosti, ali na žalost s različitim značajkama. Iako za mnoge prije ’91. godine povijest nije niti postojala, u Ustavu RH stoji da je država stvorena na temeljima antifašističke borbe i odlukama druge zemaljske konferencije ZAVNOH-a održane 44. godine u Topuskom.

Bez obzira na to, kada se obilježavaju događaji iz antifašističke prošlosti, antifašiste (koji se ne libe tako se i predstavljati) mora čuvati policija od fašista. Da, u Hrvatskoj je zavladala fašistička histerija, koju Vlada HDZ-a podržava, jer se premijer „ne bi štel mešati“. Nad najkrvavijim koncentracionim logorom iz Drugog svjetskog rata strši crna spomen-ploča koju krasi pozdrav koji su mnoge žrtve bestijalnog, sadističkog klanja imale priliku čuti prije no što im je srbosjek presjekao vrat. Dobro, misli premijer, neka o tome odluče drugi, jer vlada ima drugog posla – da Hrvatsku uvede u švicarski standard. Prije će rijeka i rijeka proteći Hrvatskom, ali mi nikada nećemo dostići Švicarsku, a kako stvari danas stoje, moglo bi se dogoditi da ostane sama vlada, „mudra“ predsjednica i „narodni“ predstavnici koji nas „zastupaju“ u Saboru. Narod se masovno iseljava, a većina stanovništva su starci koji umiru, djeca se u ovoj prirodnoj ljepoti, ali političkom mraku ne rađaju.

Uz sve ustavne preambule i članove Ustava, fašizam se u Hrvatskoj nosi. Tko se smatra patriotom, ili kako se to na novohrvatskom kaže – domoljubom, mora veličati NDH, Antu Pavelića, a Juri Francetiću treba na rodnoj kući postaviti spomenploču. Tog „čuvenog antifašistu“ kada je sletio zbog kvara aviona u okolici Slunja seljaci su zatukli sjekirama, vjerojatno iz ljubavi i poštovanja. Poluživ doveden je u bolnicu na Petrovoj gori gdje se dr. Kleinhapfel, Nijemac i otac kasnije čuvene spikerice Radio Zagreba Saše Novak, trudio da ga održi na životu, jer bi njime u razmjeni partizani mogli osloboditi mnoge svoje drugove. Ali, sve to avaj, kada smo mi jedina država u Evropi koja ima sjajnu prošlost i spada u pobjedničke zemlje Drugog svjetskog rata, a koja se te svoje prošlosti srami. Čak i njemačka štampa piše o toj sramoti i čudi se kakvi su to Hrvati ljudi. Nacionalizam podgrijavan HDZ-om i pojedinim Biskupima Katoličke crkve „u Hrvata“ trese ovu zemlju. Čuveni engleski filozof i pastor Anglikanske crkve William Ralph Inge napisao je: „Nacionalizam je društvo ujedinjeno u zabludi vlastitog porijekla i naslijeđa, te zajedničkom mržnjom prema svojim susjedima“. Svaka sličnost s današnjom Hrvatskom je užasavajuća.

U Hrvatskoj postoji SABARH i to bi trebali biti iskreni antifašisti, međutim, pravih je boraca ostala nekolicina, a rukovodstvo koje godinama diktira više domobranske, no partizanske stavove je jadno. Sastaje se svaki dan i kao Izet Fazlinović u TV seriji Lud zbunjen normalan uz „maksuziju“, raspravljaju o budućim koracima. Kada sam čovjeka koji tamo prima plaću upitao kako je predsjednik, Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, nakon Bandićeve odluke da Trg maršala Tita promjeni u Trg Republike Hrvatske, izjavio da je dobro da Hrvatska ima takav trg, rekao mi je da je imao „naporan“ dan s delegacijom iz Rusije, pa nije bio u stanju reći nešto suvislo. Inače, ta udruga je 22. juna iznad Siska komemorirala osnivanje prvog partizanskog odreda, koji je i državni praznik, pa je na njoj sudjelovao i premijer i svirao je vojni orkestar. Kada sam, opet, pitao „drugove borce“ zašto nije svirana niti jedna partizanska pjesma, odgovoreno mi je da orkestar Hrvatske vojske ne svira partizanske pjesme! A tko je tome kriv ako ne upravo ti borci, jer umjesto da budu glasni, oni rakijaju i filozofiraju. Inače, partizanske pjesme su komponirali čuveni hrvatski i jugoslavenski kompozitori Oskar Danon i Ivan Hercigonja, a orkestar Hrvatske vojske svira pjesmuljke Marija Mihaljevića, koji se 91. izjašnjavao kao ustaša i te koračnice komponirao za davno zaboravljenog pjevača Đuku Čajića. Tko se toga još sjeća.

Najveća sramota dogodila se prilikom obilježavanja pokolja u glinskoj crkvi u kojoj su ustaše poklale preko hiljadu Srba od djece do staraca i time otpočeli holokaust prema Srbima. Organizator te komemoracije Srpsko narodno vijeće, kojeg je predstavljao Milorad Pupovac doživio je sramotno poniženje od grupice novih ustaša koji su sramota svih poštenih Hrvata, u koje ubrajam i sebe, uzvikivali razne pogrde na račun Srba i pravoslavlja. Ono što je započeo Ante Pavelić nastavio je čovjek po kojem se zove zagrebački aerodrom i u iduću nedjelju njemu će se zboriti i klanjati, jer je u „Oluji“, vojnoj akciji o kojoj će povijest imati još štošta reći, protjerao preko 200 hiljada Srba, autohtonih stanovnika Hrvatske.

Bojim se, ali mislim da sam u pravu, ovdje će se poklati Hrvati s Hrvatima, jer Srba više nema, a najopasniji su ovi koje je Albert Einstein najbolje ilustrirao i rekao: „Domoljubi su osobe koji se najviše deru bez znanja o onome zbog čega se dernjaju!“

 

 

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije P-portal portala.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email