Klaster puteva kulture iz Beograda najavio je juče da će sledeće godine obeležiti 160 godina od rođenja Nikole Tesle obiljem događaja i jednomesečnom manifestacijom “Tesla dani 2016”, u okviru kulturno turističke rute “Putevima Tesle”.

Tokom jula 2016. godine, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije Srbije, biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan – 10. jul.

Prijave za učestvovanje do kraja januara

Sve institucije, organizacije, privrednici ili pojedinci koji žele da se pridruže Klasteru puteva kulture u obeležavanju velikog jubileja i organizovanju manifestacije “Tesla dani 2016”, mogu da pošalju do kraja januara na imejl office@cluster-culturalroutes.org predloge programa koje bi organizovali u okviru manifestacije. Predloge će pregledati stručna komisija, dati svoje mišljenje i sugestije, a najbolje očekuje posebno mesto u manifestaciji “Tesla dani 2016” i na kulturno turističkoj ruti “Putevima Tesle”.

Manifestacija “Tesla dani” je deo rute “Putevima Tesle kroz Srbiju”, koja obuhvata Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na “Putevima Tesle” je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče priča o Teslinoj ljubavi prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Klaster puteva kulture”]Već treću godinu za redom, manifestaciju “Tesla dani” organizuje Klaster puteva kulture. Reč je o udruženju koje za svoj primarni cilj ima promovisanje Srbije i Balkana kao kulturno-turističkog proizvoda, kroz specifične rute: Putevima zmajeva, Putevima rudarstva, kao i najaktuelnijom – Putevima Tesle. U protekle dve godine okupili su više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i fakulteta. Načinom poslovanja, kao i oživljavanjem zapostavljenih tema (ličnosti, događaja, istorijskih činjenica), i njihovim osvetljavanjem na drugačiji i savremen način, Klaster puteva kulture predstavlja novinu i izazov za sve one kojima je stalo da se kulutrno nasleđe posmatraju kao deo evropske kulturne baštine.[/stextbox]

 

Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju članice Klastera: Muzej Nikole Tesle, Elektrotehnički fakultet, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Turistička organizacija Srbije, Adrenalin Escape Rooms, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Turistička organizacija Niša, Aerodrom Nikola Tesla Beograd, Centar za kulturu i informisanje Kišaroo, Balkan magnet suveniri, Mladi za turizam i drugi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email