Srpsko privredno društvo Privrednik ove godine proslavlja 120 godina od osnivanja 1897. u Zagrebu. Važnu obljetnicu obilježavaju svečanom akademijom u Hrvatskom glazbenom zavodu pod nazivom Srpsko privredno društvo Privrednik – 120 godina oslonac mladima.

U povodu toga u Studiju 4 gostovao je predsjednik Privrednika Nikola Lunić. Rekao je kako će u svečanom programu sdjelovati Enes Kišević, Bogdan Diklić, Milivoj Beader, Elis Lovrić i Biljana Krstić i Bistrik orkestar.

Uz prigodan kulturno-umjetnički program, bit će uručene i ovogodišnje stipendije novoj generaciji Privrednikovih stipendista. Lunić je rekao da posljednjih desetak godina stipendiraju tridesetak studenata i učenika slabijeg materijalnog stanja. Oni dolaze s područja Hrvatske koja su zapostavljena i ekonomski i kulturno. Stipendirajući te učenike i studente pomažemo koliko možemo revitalizaciji tih područja, rekao je Lunić.

U stipendije ulažu gotovo dva milijuna kuna. Prema Lunićevim riječima, teško dolaze do sredstava – uglavnom je riječ o dobrovoljnim prilozima privatnih osoba, poduzetnika te vlastitih sredstava koja prikupe na donatorskim večerama i raznim aukcijama.

Djelatnost Privrednika ne zadržava se samo na stipendiranju. Razvijaju i druge programe kako bi mlade uključili u aktivnosti Privrednika, kaže Lunić. Dodaje da ostvaruju izdavačku djelatnost, organiziraju tribine gdje na neki način pokušavaju utjecati na mlade da se ponose svojim identitetom i da taj identitet razvijaju.

Pokušavamo ih upozoriti na vrijednosti tog identiteta, istaknuo je te dodao kako su jedni od najvećih problema – asimilacija te odlazak mladih iz Hrvatske.

Video zapis gostovanja u emisiji možete pogledati ovdje.

 

Izvor: HRT

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email