Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije donela je odluku o sufinansiranju projekata «koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu koji imaju za cilj: upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i Srba u regionu».

Ukupna sredstva potpore iznose približno 60 miliona dinara (3,8 miliona kuna), a namenjena su brojnim organizacijama, udruženjima i društvima (njih 155) iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Za područje Hrvatske, sufinansiranje od 9,8 miliona RSD (620.000 kn) je dobilo 25 korisnika iz Zagreba, Pule, Rijeke, Vukovara, Knina, Petrinje, Borova, Banovaca, Petrove Slatine, Krnjaka i Vrhovine.

Projekti koji su dobili ove potpore uključuju učenje jezika i pisma i unapređenje učeničkih standarda, izradu monografija i časopisa, rad internet portala i delovanje kulturno-umetničkih društava kao i organizovanje festivala. Potpomognut je i rad Prosvjete, Srpske pravoslavne crkve (izgradnja, Svetosavska akademija, obilježavanje važnih datuma), kao i Privrednika.

Srpsko privredno društvo ,,Privrednik” iz Zagreba ovom je prilikom dobilo 400 hiljada dinara (25.000 kn) za rad Privrednikovog informativnog portala – privrednik.net.

Odluku regiona možete pronaći ovde.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email