Koncertom riječkih dječjih zborova Morčić i Mali Riječani te zbora Horislavci, Narodnog pozorišta iz Beograda, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku juče je svečano obilježena 20. godišnjica izlaženja i 200-ti broj dječjeg lista Bijela pčela kojeg izdaje Srpsko Kulturno Društvo Prosvjeta, Rijeka.

Ovoj svečanoj proslavi pod pokroviteljstvom Grada Rijeke nazočili su: predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac, zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić, urednica lista Ljerka Radojčić, generalni konzur Republike Srbije u Rijeci Momčilo Radivojević, princeza Jelisaveta Karađorđević kao i mnogi pisci, slikari i suradnici na listu.

Svečanom obilježavanju prethodilo je otvorenje izložbe o 20. godina Bijele pčele u atriju HKD-a, na kojoj je prikazan izbor naslovnih stranica lista čiji su autori akademski slikari, profesionalni ilustratori, majstori stripa i crtanog filma i drugi. Među autorima ilustracija su akademski slikari; Dorian Sokolić, Aleksandar Pedović, Zdravko Mićanović, zatim profesionalni ilustratori, kao i Borivoje Dovniković – Bordo, majstor stripa i crtanog filma, Zrinka Ostović i mnogi drugi. Izložbu je otvorio Borislav Božić.

Čestitajući 20. obljetnicu izlaženja lista zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić zahvalio je u ime Grada Rijeke svim zaslužnima, od urednice do ilustratora, na ustrajnosti i predanom radu, čiji je današnji rezultat 200-ti primjerak lista.

„Grad Rijeka koristi svaku priliku kako bi poboljšao i omogućio bolje uvjete za rast i razvoj naše djece, pa tako već dugi niz godina intenzivno radi na provedbi i unaprjeđenju brojnih programa koji doprinose holističkom pristupu razvoja djece i mladih na svim razinama odgoja i obrazovanja, što je, između ostalog, intencija i Vašeg lista. Drago mi je da Rijeka ima list u kojem se posebna pažnja pridaje radu na svim aktivnostima koje će djetinjstvo naših najmlađih učiniti ljepšim, punim igre, učenja i smijeha. Ovo jubilarno, dvjestoto izdanje svakako je i potvrda dugogodišnjeg uspješnog rada i stvaralaštva, kojim Bijela pčela pridonosi promociji čitanja kod djece, kao i njihovom sretnijem djetinjstvu uz književnost, časopise i knjige. “, kazao je Matešić.

U ime Grada Rijeke čestitke povodom 20.g. Bijele pčele uputio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić

Riječi zahvale i čestitke uputila je i princeza Jelisaveta Karađorđević, a o značaju lista Bijela pčela govorio je predsjednik Prosvjete Čedomir Višnjić.

„Bilo je hrabro 1994.g. pokrenuti list za djecu na ćirilici, jer je to bilo suprotstavljanje duhu onog vremena. Danas na pitanje kakav je put, kakav cilj i strategija za budućnost lista “Bijela pčela”, odgovaramo da je naša strategija jednaka strategiji pčela. Sakupljamo med i godine, i ono što kao cjelina radimo, to želimo raditi i ubuduće u riječkoj košnici“, rekao je Višnjić.

„Bijela pčela“ je jedini dječji list na hrvatskom kulturnom prostoru štampan na srpskom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom. Njegovi edukativno-informativni i zabavni sadržaji usmjereni su razvijanju duha tolerancije, mira i poštivanja različitosti kulturnih tradicija. List „Bijela pčela“ se distribuira i rado čita i izvan granica Republike Hrvatske.

List “Bijela pčela”, dobitnik je Nagrade Grada Rijeke, Zmajeve nagrade i Povelje SKD Prosvjete, sve za popularizaciju književnosti za djecu i razvoj njihove kreativnosti.

U 19 sati u velikoj dvorani održan je koncert riječkih dječjih zborova Morčić i Mali Riječani te zbora Horislavci, Narodnog pozorišta iz Beograda.

 

Izvor: Grad Rijeka Online

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email