Aktuelno pominjanje tenkova, pretnje, ratno huškanje, paljenje državne zastave, su nehrišćanski i anticivilizacijski čin koji je, svedoci smo, već naneo štetu odnosima dveju država, Srbije i Hrvatske.

Ipak, lično smatram i na to skrećem pažnju, da se radi o postupcima, u čiju verodostojnost najmanje veruju sami izvođači performansa.

Pri tom, kao duhovni pastir ističem, krajnje je neodgovorno kako od samih izvođača, tako i od nekih medija što porukama truju mlade generacije i produbljuju njihove traume i traume njihovih roditelja. Ovakvi postupci su potpuno van životnog konteksta i nemaju podršku srpskog naroda i društva.

Tragična je činjenica da su pretnje upućene u vreme smirenja i praštanja, u vreme Vaskršnjeg posta. Zasigurno ovakve pretnje najveće uznemirenje izazivaju kod pravoslavnih vernika koji žive u Hrvatskoj, a koji zbog tih ili sličnih postupaka i izjava mogu pretrpeti najveću štetu.

Smatram da odgovorne ličnosti u vladama Srbije i Hrvatske, radi dobra dva naroda treba da nastave putem mira, saradnje i usaglašavanja interesa naroda i država. U to ime, katolicima i pravoslavnima želim da u radosti i svakom dobru dočekaju praznik najveće ljubavi, praznik Vaskrsenja, jednog i zajedničkog Spasitelja, Gospoda Isusa Hrista.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski

Porfirije

 

Preuzeto sa stranica Mitropolije zagrebačko-ljubljanske

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email