Širom Eparhije dalmatinske juče je svečano proslavljen praznik Uspenja Presvete Bogorodice. Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatisnki G. Fotije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Krupi. Hramovna slava ovog manastira okupila je mnoge vernike koji su se sabrali na ovom svetom mestu da bi odali počast podvigu bogomajke, koja je duhovna majka svih nas.

Oko 60. godine, u gradu Jerusalimu, Presveta Bogorodica predstavila se Gospodu, a čudesnom događaju njenoga Uspenja prisustvovali su svi apostoli i vernici jerusalimski. Trećega dana nakon upokojenja ona je telom uznesena na nebesa, pa zato sveti oci ovaj praznik nazivaju drugim Vaskrsom.

„Danas u manastiru Krupi mi proslavljamo ovaj veličanstveni praznik i na taj način smo se i mi priključili litiji koja je išla Jerusalimom na dan upokojenja Bogorodice. Blagodat Duha Svetoga nas je sabrala u ovu svetinju da Bogu prinesemo molitvu, pokajanje i svoju veru“, rekao je Episkop Fotije.

Eparhija dalmatinska (14)Na današnjoj Liturgiji mogli smo čuti iz svetog Jevanđelja šta je suština naše vere i cilj našega postojanja, a to je trud da obožimo svoju prirodu. Biti uspešan čovek u zemaljskom životu je dobro, ali ne i dovoljno, jer je Gospod stvorio čoveka za više, da Njegovom blagodašću i sam postane Bog. To je jedino moguće ako živimo po zakonima Hristovim i podvigom, molitvom i pokajanjem dostižemo svetlost. Zemaljska realnost navodi nas da sebi postavljamo niže ciljeve i zadovoljavamo se sitnim uspesima, a zaista treba da težimo primeru Presvete Bogorodice koja je ceo svoj život živela služeći Gospodu i danas neprekidno bdije nad nama i moli se za sve ljude, a posebno za blagočestive majke koje svoju decu odgajaju u hrišćanskim porodicama učeći ih osnovama naše vere – poručio je vladika Fotije.

Ovom prilikom on je zahvalio svima koji pomažu obnovu manstira Krupe, a posebno gospodinu Miljenku Domijanu koji je učinio puno za ovu svetu obitelj. Na predlog igumana manastira Krupe i Krke i Episkopa dalmatinskog Fotija, a po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja gospodin Domijan, zbog svojih izuzetnih zasluga, odlikovan je ordenom Svetog Save drugog stepena.

Nakon Svete Liturgije za sve prisutne priređena je trpeza ljubavi. Tom prilikom Episkop Fotije pozdravio je sve goste među kojima su bili i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj, Mira Nikolić, gradonačelnik Obrovca, Ante Župan, predstavnici lokalnih opštinskih vlasti i mnogi drugi. Episkop Fotije poručio je da je zajednička misija svih nas bez obzira kojoj veri pripadamo, suživot u bratskoj ljubavi i pozvao sve ljude dobre volje da se sledeće godine ponovo okupimo u manastiru Krupi i zajedno proslavimo 700 godina postojanja ove svetinje.

 

Izvor: Eparhija dalmatinska

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email