Jagodnjak je, naizgled, obično selo u Hrvatskoj, gde se siromašni meštani, većinski Srbi, Hrvati i Mađari, bave poljoprivredom, dok je većinu zemljišta okupirao posrnuli gigant „Agrokor”, sa dve velike farme. Ali, odnedavno je ovo selo sa 140 pravoslavnih domova postalo – selo čuda. Ne samo zato što se na putu između Osijeka i Belog Manastira privode kraju radovi na novom hramu, posvećenom Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu, već zato što na molitve subotom dolaze zajedno i pravoslavni i katolici i protestanti.

– Sveti Nektarije donosi zdravlje, mir i povezuje narode – kaže za „Politiku” protojerej stavrofor Slobodan Majkić, paroh jagodnjački.

Selo i opština
Selo Jagodnjak je i sedište istoimene opštine, smešteno 25 kilometara severozapadno od Osijeka i 17 kilometara južno od Belog Manastira. Prema popisu iz 2011. godine na području opštine živelo je 2.023 stanovnika u 738 domaćinstava. Najbrojniji su Srbi (65,89 odsto), zatim Hrvati, Mađari i Romi, dok je udeo ostalih etničkih grupa (Nemci, Bošnjaci, Makedonci, Crnogorci) simboličan. Prema veroispovesti, najbrojniji su pripadnici Srpske pravoslavne crkve (71,58 odsto). Drugi po brojnosti su katolici. Udeo ostalih religija i ateista je minimalan.

Hram, koji dobija konačne obrise, nalazi se u istoj porti gde i Crkva Svetog oca Nikolaja, podignuta 1725. godine. U njoj se čuvaju mošti Svetog Nektarija Eginskog, koje je doneo upravo otac Majkić, 19. septembra 2016. godine.

U kivotu sa moštima nalaze se knjiga o isceljenjima i shima starca Nektarija Vitalisa iz Egine, koga posećuju ljudi iz čitavog sveta, jer slovi za duhovno čedo Svetog Nektarija Eginskog. Svake subote služi se molitva za zdravlje, akatist Svetom Nektariju, na koju dolaze svi kojima je potrebna pomoć i nada, bez obzira na to kojoj veri da pripadaju.

Ocu Majkiću starac Nektarije Vitalis podario je deo svoje svešteničke odežde (epitrahilj) i naprsni krst, kao i monašku shimu za budući hram Svetog Nektarija Eginskog. Po blagoslovu paroha jagodnjačkog, dobrotvori i priložnici doneli su ponešto iz raznih srpskih svetinja sa Kosova i Metohije, kao i svetinja grčkih i ruskih, i svakog mesta gde je Gospod boravio u Svetoj zemlji.

– Zbog malog broja vernika, ova crkva ne bi mogla da se izgradi, pa su u pomoć pritekli dobrotvori iz Republike Srpske, Srbije i dijaspore. Tako je sama gradnja postala veliko čudo. Mislio sam da ćemo izgraditi samo zidove, ali će, čudom božjim i molitvama, hram biti pokriven do proslave Svetog Nektarija, 22. novembra – priča otac Majkić.

On je osam puta išao na Eginu, a već posle prvog odlaska, pošto je upoznao starca Nektarija Vitalisa, odlučio je da započne gradnju hrama.

– Sve što se dešava sa hramom je blagoslov starca koji je pravi svetac, duhovno sličan Nektariju. Čim sam se pre četiri godine vratio u Jagodnjak, odlučio sam da izgradim hram Nektariju Čudotvorcu pored Crkve Svetog oca Nikolaja, koja se tada obnavljala. Svi su me u čudu gledali, ali to se ostvaruje. I srce mi je puno kad narodu čitam molitvu za ozdravljenje. Sveti Nektarije Čudotvorac poznat je u čitavom pravoslavnom svetu, jer isceljuje od raznih bolesti, kako telesnih, tako i duševnih. Čudesna isceljenja počela su da se dešavaju nakon što je crkvi u Jagodnjaku meštanka iz Belog Manastira darivala ikonu Svetog Nektarija koju je donela iz beogradskog manastira Rakovica, gde je sahranjen patrijarh Pavle. I u manastiru Rakovica nalazi se deo moštiju Svetog Nektarija – priča paroh jagodnjački Slobodan Majkić, koji se mnogo ranije počeo moliti za zdravlje bolesnih koji su počeli da dolaze.

I čudo za čudom se nizalo.

– Znam ženu koja se izlečila od karcinoma moleći se Svetom Nektariju Eginskom. Rektor Bogoslovije u penziji Dušan Petrović ozdravio je uz pomoć ovog sveca daleke 1975. godine, a pre dve godine išao je sa mnom na pokloničko putovanje Svetom Nektariju na Eginu. Ispričao mi je da se, kad je prvi put otišao tamo, više bavio svojom bolešću nego molitvom Nektariju, pošto je jedva disao od bolova u lumbalnom delu kičme. Od tada nije osetio više bol – ističe sveštenik i podseća da je Petrović prisustvovao pobadanju krsta i osvećenju zemljišta i temelja novog hrama.

I tada se dogodilo jedno od čudesa, koja mediji retko beleže i smatraju ih nevažnim. Izvođač radova na hramu Hrvat Dragutin Ljubeja rekao je da se ponosi što prisustvuje osvećenju temelja.

– Potrudićemo se da budemo dostojni svoje uloge u građenju svetilišta Svetog Nektarija i ispunjeni smo dojmom da smo i mi dio tog velikog i svetog Božjeg poslanja, prije svega zato što smo uvjereni da će svetilište biti otvoreno svima ljudima kojima je Evanđelje i Božja riječ svetinja – kazao je Ljubeja.

Isceljuje li Sveti Nektarije Eginski Čudotvorac sa Egine zaista samo bolesti tela ili čini još nešto: spaja svoje komšije, na molitvama u subotu, čineći njihovu svakodnevicu spokojnijom?

 

Izvor: Politika, autor: Aleksandar Apostolovski

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email