Osam zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru – Vladimir Bilek, Dragan Crnogorac, Nedžad Hodžić, Mile Horvat, Šandor Juhas, Veljko Kajtazi, Furio Radin i Milorad Pupovac te predsjednik savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer u Puli su 14. svibnja 2015. potpisali Deklaraciju i o nesnošljivosti i etnocentrizmu u Hrvatskoj.

U Deklaraciji se ističe da se predstavnici i pripadnici naroda koji su istrebljivani u Drugom svjetskom ratu ili su doživjeli milijunske egzoduse od 1945. do danas, a koji sudjeluju u izgradnji tolerantnog i demokratskog društva te međunarodnoj afirmaciji i europeizaciji hrvatske države ponovno suočavaju s eskalacijom etnocentrizma i netolerancije u Hrvatskoj te se upozorava na niz teških i štetnih posljedica koje takve pojave ostavljaju na daljnji razvoj i demokratizaciju.

Potpisnici Deklaracije o nesnošljivosti i etnocentrizmu ocjenjuju kako mnogi pripadnici nacionalnih i drugih manjina osjećaju povećanu nesigurnost i nelagodu zbog ponovne eskalacije straha i netolerancije u hrvatskom društvu te, izražavajući svoje najoštrije suprostavljanje ovim pojavama i naglašavajući ozbiljnost aktualnog političkog trenutka, traže solidarnost i pomoć svih odgovornih institucija u suzbijanju ovih pojava, a u prvom redu institucija Hrvatske vlade, institucija Europske unije i institucija civilnog društva.

Potpisnike Deklaracije primio je gradonačelnik Pule Boris Miletić i zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina.

Tom prilikom gradonačelnik Miletić naglasio je kako Pula i Istra mogu biti primjer tolerancije i suživota a dožupan Čerina posebno je upozorio na važnost razvijanja tolerancije kod mladih.

Predsjednik odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru i inicijator ovog susreta na kojem su saborski zastupnici potpisali Deklaraciju Furio Radin istakao je kako je dužnost svih zastupnika nacionalnih manjina raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, političkog pluralizma i manjinskih prava koje su do sada u Hrvatskoj uspjeli izgraditi.

 

Deklaraciju u cijelosti možete pročitati na stranici nacionalne-manjine.info

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email