U organizaciji udruge Ličko prelo, u zagrebačkim prostorijama “Privrednika” 8. aprila predstavljene su dvije knjige. Riječ je o Hronici Vrebca, Zavođa i Pavlovca pokojnog Save Todorića i Fotoalbumu: Lika 1941. – 2015. – 6. Lička proleterska divizija Nikola Tesla Dušana D. Miljkovića.

Kako je napisao sam Todorić, Hronika Vrebca, Zavođa i Pavlovca nije namijenjena samo stanovnicima spomenutih sela, nego svim stanovnicima Like, ali i drugih krajeva Hrvatske koji imaju “slavnu prošlost i tragičnu sadašnjost”.

– Knjiga je namijenjena i onima koji su doživjeli stradanja i egzodus 90-ih i koji se sada zajedno sa svojim komšijama i prijateljima okupljaju na zavičajnim večerima po Srbiji. No, prije svega je namijenjena mladima koji nastoje istraživati svoje korijene i uspostaviti prekinute veze sa zavičajem – rekao je predstavljač knjige, novinar Novosti Nenad Jovanović.

– Todorić je i kao predsjednik sekcije boraca 6. Ličke i kao rukovodilac SUBNOR-a u Beogradu do svoje smrti nastojao održavati vezu sa svojim zavičajem, družiti se s njegovim stanovnicima i odavati počast borcima poginulim za slobodu i žrtvama fašističkog terora u Lici – kazao je Jovanović.

A da jedna slika vrijedi više od hiljadu riječi, istaknuo je tokom promocije Miljkovićevog fotoalbuma Branko Božić iz rukovodstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

– Pravljenje fotografija tokom rata nije bilo jednostavno. Tada su bili potrebni tamna komora, kemikalije, poseban papir, filmovi, a svega toga je u partizanima bilo jako malo – rekao je Božić, ističući da je zbog svega skupljanje fotografija za knjigu išlo teško.

Knjiga je podijeljena na četiri dijela: prvi se bavi ustankom u Lici, drugi ličkom divizijom, treći čine slike nosilaca partizanske spomenica, a četvrti aktivnosti memoriranja njihovog ratnog puta od 1945. godine do danas.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email