Tokom leta Beograd u svojoj kulturnoj ponudi ima nekoliko tradicionalnih događaja koji privlače veliki broj posetilaca (Beogradski letnji festival, Belgrade Beer Fest), kao i niz manjih manifestacija kojima se Beograđani posebno raduju. To su Filmstreet – bioskop na otvorenom, „Leto na Gardošu“ u beogradskoj opštini Zemun, manifestacija koja tokom leta nudi mnoge pozorišne predstave na pozornici u starom jezgru Zemuna, kao i mnogi drugi događaji manjeg formata. Ove nedelje otvoren je i SOFEST – Filmski festival u Sopotu, nedaleko od Beograda, prvi regionalni filmski festival takmičarskog karaktera, u dugom nizu letnjih filmskih smotri.

SOFEST

Sopotski filmski festival je svečano otvoren koncertom Bilje Krstić i ansambla “Bistrik”, a potom i projekcijom filma “Dobra žena” Mirjane Karanović koji od početka godine niže uspehe na festivalima širom sveta, a ne zaostaje ni podrška kritičara i javnosti.

Beograd_kultura (2)Festival u Sopotu ima tradiciju dugu 40 godina i predstavlja najbolje domaće filmove iz godišnje produkcije. Odvija se početkom jula (ove godine od 5. do 9.), a od prošle godine je posebno profilisan kao Festival filmskih profesija. Stručni žiri dodeljuje nagrade za najbolju kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku i dizajn zvuka. Na festivalu nagrade dodeljuje i publika – nagrađuju se najbolji glumac, glumica i film festivala.

Festival je prošle godine bio u znaku filmske muzike i najistaknutijeg srpskog kompozitora sedme umetnosti – Zorana Simjanovića. Ove godine je fokus na filmskoj kameri. Nagrada “Statueta slobode” za doprinos filmskoj umetnosti biće uručena čuvenom srpskom direktoru fotografije Božidaru Nikoliću, koji je doprineo kvalitetu mnogih kultnih filmova – Dečko koji obećava, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun. Festival u Sopotu predstaviće i izložbu plakata filmova koje je Božidar Nikolić snimio. Na festivalu se takmiče filmovi koje je publika već imala priliku da vidi – na festivalima i u bioskopima. Pored filma Dobra žena, to su i ostvarenja Bez stepenika, Pored mene, Apofenija, Braća po babine linije, Porodica Sizif K, Vlažnost, Procep, Smrdljiva bajka, Otadžbina i Otvorena.

Šarmantna filmska smotra u Sopotu, koji ima samo jednu bioskopsku salu u svom Domu kulture, ovu varošicu na manje od sat vremena od Beograda, početkom leta pretvara u stecište mnogih filmskih autora. Tu su domaći autori, gosti iz regiona, a predstavljaju se i posebne, vantakmičarske programske celine.

BELEF

Beograd_kultura (11)Beogradski letnji festival (BELEF) otvoren je sredinom juna, trajaće do kraja jula i predstaviti zanimljive koncerte, pozorišne predstave, programske segmente namenjene najmlađima. Festival koji se organizuje pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda (glavni organizator je Centar beogradskih festivala – CEBEF) je tokom juna predstavio nekoliko interesantnih koncerata. U dvorištu Kapetan Mišinog zdanja održan je uzbudljiv, veoma posećen koncert Orkestra harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva novosadskog univerziteta „Sonja Marinković.” Ovaj orkestar koji u svom repertoaru ima kompozicije iz različitih epoha, posebno aranžirane za orkestar harmonika, a predstavio je publici dela Bramsa, Musorgskog, Artura Marakeza, Stevana Divjakovića. Pozorišni program BELEF-a startovao je predstavom Karla Goldonija “Sluga dvaju gospodara”, koprodukcije Srpskog Narodnog pozorišta iz Novog Sada, pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina i Budva Grad teatra. Predstavu je režirao Boris Liješević.

Beograd_kultura (6)Deo BELEF-a bila je i humanitarna revija Roksande Ilinčić, modne dizajnerke poreklom iz Beograda koja živi i radi u Londonu. Ona je veoma uspešna na svetskoj modnoj sceni, tokom petnaestogodišnje karijere postala je prepoznatljiv autor čije modele nose mnoge slavne ličnosti – od britanske princeze Kejt Midlton, do prve dame SAD Mišel Obame i mnogih slavnih glumica. Roksanda Ilinčić ističe da oblači jake i poznate žene, a ne slavne ličnosti. A u Beogradu je na glamuroznoj reviji ispred Belog dvora na Dedinju predstavila kolekciju koja je svoju premijeru imala u februaru u Londonu. Revija je bila deo proslave dvadesetpetogodišnjice Modnog studija “Click”, u organizaciji je učestvovao i Fond Princeze Katarine. Čitav prihod sa revije doniran je Odeljenju za plijativnu negu dece obolele od raka.

Na BELEF-u, u prelepoj bašti Kapetan Mišinog zdanja, koncert je 1. jula održao Ibrica Jusić, slavni dubrovački kantautor. Najavljujući ovaj koncert on je rekao da će predstaviti presek svoje pedesetogodišnje karijere, kao i da želi da neke pesme na koncertu posveti svojim prijateljima kojih više nema. “Kao što sam sanjao da jednog dana snimim album sa sevdalinkama, želeo sam odati i omaž prijateljima kojih više nema: Runjiću, Dediću, Novkoviću” , rekao je Jusić koji je na svom poslednjem albumu “Harlekino” obradio 14 pesama, među kojima su i “Molitva za Magdalenu”, “Kuća pored mora”, “Stari Pjer”, “Potraži me u predgrađu”. Beogradska publika je imala priliku da čuje ove pesme, ali i mnoge francuske šansone, italijanske kancone, pesme sa Skalina, Šekspirove sonete…

Beograd_kultura (3)

Prvi put na BELEF-u ove godine nastupa i pevačica Jelena Tomašević. Ona je najavila da će njen koncert sa novosadskim Big bendom, 6. Jula, imati specifičan repertoar, miks tradicionalne i filmske muzike, kompozicije koje se ređe mogu čuti na koncertima.

Na istoj pozornici, 7. jula nastupili su Matija Dedić i Zoran Predin, promovišući album “Tragovi u sjeni 2”. Ovaj album je kompilacija velikih hitova sa područja nekadašnje Jugoslavije, a koncert na BELEF –u imaće i posebne goste, neke od autora slavnih ex-yu hitova.

Uzbudljivi koncert Beogradskog letnjeg festivala biće i nastup LP Dua (dua iz Beograda koji komponuje i interpretira modernu klasiku), nastup grupe Ođila, koja svira cigansku muziku i postoji od 1983. godine, kao i koncert Belgrade Jazz Junction, grupa vrhunskih ovdašnjih džez muzičara koja interpretira originalnu, autorsku džez muziku (Jelena Jovović, Strahinja Banović, Vasil Hadžimanov, Petar Krstajić, Predrag Milutinović, Bojan Ivković, Marta Hadžimanov, Ilija Mihailović).

Gost BELEF-a tokom jula biće Akademski simfonijski orkestar iz Amsterdama, a koncert za koji vlada veliko interesovanje je nastup gitariste Uroša Dojčinovića, 22. jula. Koncert naslovljen Romansa biće premijerno izveden na BELEF-u, i obeležiće 35 godina saradnje Dojčinovića i MO “Stanislav Binički”. Koncert čine posebno odabrane kompozicije inspirisane foklornim zvucima Mediterana – numere Paganinija, Karulija, Tarege, Rodriga.

Beograd_kultura (8)BELEF u svom programu ove godine ima i koncerte i pozorišne predstave za decu, jedan poetski kabare. Festival se svečano zatvara 30. jula, koncertom ansambla Berjoska na sradionu Tašmajdan. Veliki državni akademski koreografski ansambl ruskih narodnih igara postoji sedamdeset godina, uspešno nastupa širom sveta i uzbudljivo je gledati ih na sceni. Ovaj koncert održaće se na stadionu Tašmajdan, nedavno otvorenom nakon dugogodišnjeg renoviranja. Stadion u centru Beograda koji se naslanja na istoimeni park je prestižna gradska lokacija za održavanje koncerata, mesto sa specifičnom atmosferom koje je, na radost Beograđana, početkom ovog leta ponovo otvorilo vrata mnogim muzičarima.

Belgrade Beer Fest

Beograd_kultura (7)Manifestacija Belgrade Beer Fest koja se u Beogradu od 2003. godine odvija svakog avgusta, odlikuju velika posećenost i dobra zabava. Po svojoj prosečnoj poseti ovaj festival je najveći pivski festival u jugoistočnoj Evropi. Tokom pet dana poseti ga, u proseku, preko 500 000 ljudi. Ulaz na festival je besplatan, tu su mnogi domaći i inostrani pivski brendovi, a raznovrstan muzički program svake godine ponudi i koncerte svetskih ili zvezda iz regiona. Zanimljivo je da je festival dobio mnoge nagrade i priznanja. Britanski list The Independent je 2005. godine, uvrstio Belgrade Beer Fest među 20 svetskih događaja koje bi obavezno trebalo posetiti. A 2014. godine festival je dobio nagradu “Najbolje iz Srbije” u kategoriji “Najbolja manifestacija u funkciji promocije Srbije”.

Ove godine Beer fest će 17. avgusta otvoriti besplatan koncert slavnog britanskog drum& bass benda Rudimental. Najavljujući ovogodišnje festivalsko izdanje, Dejan Grastić iz Beogradske kulturne mreže je istakao:

“Samo na Belgrade Beer Festu je moguće besplatno slušati koncert svetskih zvezda kao što je Rudimental. Organizovati ovakav koncert za nas je bio izazov, ali i pomeranje granica u organizaciji festivala. Već 14. godinu zaredom dajemo značajan doprinos razvoju manifestacionog turizma u Srbiji. Ove godine zbog besplatnog koncerta Rudimentala, ali i koncerata sjajnih bendova sa domaće i regionalne scene tokom svih pet festivalskih dana, očekujemo rekordan broj stranih turista.”

Belgrade Beer Fest se odvija na velikoj površini na otvorenom, u beogradskom parku Ušće. Trajaće do 21. avgusta, a među najavljenim izvođačima su i Dubioza kolektiv, Ritam nereda, Massimo Savić.

Filmstreet

Beograd_kultura (1)Bioskop na otvorenom koji se odvija na različitim lokacijama u Beogradu – na trgovima, u parkovima, na šetalištu pored Save – je pokretan bioskop, platno na kom se tokom tri letnja meseca prikazuju najrazličitiji domaći i strani filmovi, iz različitih perioda. Filmstreet je omiljena i veoma posećena letnja kulturna manifestacija. Ove godine otvorena je omažom velikom glumcu Draganu Nikoliću i projekcijom filma “Nacionalna klasa”. Tokom tri letnja meseca Filmstreet će predstaviti trideset filmova, na više gradskih lokacija, kao i tri pozorišne predstave.

U junu je otvoren još jedan besplatni bioskop na otvorenom – Skadarlijski kinematograf. Bioskop koji se nalazi u beogradskoj boemskoj ulici Skadarlija imaće tokom leta, jednom nedeljno, besplatne projekcije domaćih filmova. Manifestacija je krajem juna otvorena projekcijom filma “Doktor Rej i đavoli” Dinka Tucakovića, a usledio je film “Život je čudo” Emira Kusturice. Svi filmovi imaće titl na engleskom jeziku – očekuje se da odabir najboljih domaćih filmova privuče i strane turiste.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email