Danima najavljivan „događaj godine“ Inicijativa triju mora završena je, srećom, bez većih negativnih posljedica po nas, jer tko nas je predstavljao i gurao se svugdje tvrdeći Trumpu da mu čak sve može reći, pa i o LNG terminalu na Krku, dobro smo prošli. Bilo bi tužno da naša predsjednica ne zna za taj projekt. Međutim, naša predsjednica održala je Trumpu i govor u kojem je doslovce rekla da smo „živjeli iza željezne zavjese (Iron Curtain)“, kako se ta hladnoratovska prepreka zvala u vrijeme hladnog rata. Da, željezna zavjesa je u doba „hladnog rata“ dijelila istočnu Evropu, tj. Istočnu Njemačku, Poljsku, Čehoslovačku, Rumunjsku i Bugarsku, zajedno sa SSSR-om koji je u tim zemljama praktički vladao i bio je iza Jugoslavije zahvaljujući onome čiju bistu je odmah po dolasku u svoj ured naša predsjednica odmah uklonila, Josipu Brozu Titu. Nakon te izjave Kolinde Grabar Kitarović, pitam se gdje je ona živjela i gdje se školovala. Možda je živjela u mašti ili joj kućni odgoj sličan HaSSanbegovićevom, koji je odgajan u mržnji svega onoga što je činila ta država. Ukoliko je naša predsjednica, koja govori perfektan engleski, sama pisala svoj govor, zabrinjavajuće je koliko ne poznaje osnovne političko historijske činjenice, a ako joj je govor pisao netko iz njenog kabineta, trebalo bi odmah provjeriti tko i s kakvim namjerama tamo sjedi.

Najsmješnije od svega je kako su naši novinari ili prešutjeli ili nisu razumjeli što je predsjednica izvalila, međutim, to se lijepo čulo, naravno na engleskom, u dijelu govora koji je prenijela samo N1 TV. Izvještaji naših TV stanica, osim HRT-a kojeg ne gledam, uglavnom su se svodili na izvještaje koji kao da su pisala djeca iz dječjih vrtića. Sva pažnja bila je uglavnom usredotočena na to da li je Trump dao više pažnje našoj ljepotici ili slovenskom ljepotanu Pahoru i koja od naših država ima veću podršku Amerike oko podjele Piranskog zaljeva. Prema tim izvještajima vodimo 1:0 protiv Slovenije. Inače, nitko ne spominje da je američki predsjednik, odlučno poručio našoj predsjednici: „Zaduženi ste za očuvanje mira na Zapadnom Balkanu.“

Trump je u svom kratkom, ali gustom boravku u Varšavi odvojio i nekoliko minuta da se sastane s našom predsjednicom nasamo. Šta mu je ona pričala u tih desetak minuta može biti zabrinjavajuće, ako je javno izrekla nešto što se nikada nije odnosilo na pokojnu Jugoslaviju. A, Trump se na tom sastanku ponašao kao trgovac koji je došao prodavati američko oružje i energente, pa je između ostalog javno uskliknuo: „Ukoliko trebate energente, samo zovite!“

Ideja o približavanju triju mora, Baltika, Jadranskog i Crnog, koja je potekla od Poljske i Hrvatske, uopće nije loša ideja, ali postoji jedna opasnost, a to je – da li će to Hrvatska i Poljska uz Trumpovu pomoć moći realizirati, ili će i to, kao i mnoge dobre ideje, propasti i pasti u zaborav. Jedan od ciljeva je i povezivanje riječnim tokovima preko Dunava Baltik s Crnim more, a najvažnija je i energetska povezanost te regije, od koje većina država na tom području još ovisi o plinu koji dobijaju iz Rusije i koja im svakog trenutka može „zavrnuti pipu“ i ostaviti ih u mraku. To su Bugarska, Rumunjska i Slovačka koje 75 % plina dobijaju od Rusa. Njihovu ovisnost promijenila bi izgradnja LNG terminala na Krku i plinovode mreže, koji dobrim dijelom već postoje i kojima bi se sve zemlje direktno, neovisno od Rusa, opskrbljivale tekućim plinom (u novohrvatskom govoru „ukapljeni plin“, valjda je dobio kapavac).

Danas na Baltiku, u Poljskoj i Litvi postoje već dva LNG terminala, jedan bi se trebao graditi i kod Bugarske, koji gradi Grčka i on bi opskrbljivao Bugarsku, Rumunjsku i Srbiju. Tramp je u svom pisanom govoru spomenuo i naš Krk, što je oduševilo našu predsjednicu, međutim, nad Krkom je veliki znak pitanja. Njega, naime, opstruiraju Rusi, ne direktno, već preko Mađarskog Mola koji je većinski vlasnik INE i koji je to postao zahvaljujući „ćaći“ koji se jučer vratio na velika vrata.

Bivši predsjednik vlade dr. Ivo Sanader od čovjeka s tjeralice, hapšenja i godinu dana ležanja u istražnom zatvoru, a sudski procesi protiv njega još traju, postao je događaj dana na svim hrvatskim „dalekovidnicama“ jer je objavio prvi dio svojih političkih memoara. Koliko sam vidio (naravno, na TV), to je više nekakva brošura, koja ima manje stranica od njegove doktorske disertacije. Ipak, taj knjižuljak dao mu je reklamu, koju kao osumnjičeni kriminalac protiv kojeg se vodi nekoliko sudskih procesa ne zavređuje, a pitanje je i što on tu ima reći. Knjiga se zove „Detuđmanizacija“, što nije ništa novo, ono malo što je Tuđman ostavio u amenet najkriminalnija stranka u Hrvata – HDZ već je davno „detuđmanizirala“ i demolirala. Ovo malo što je od Hrvatske još korisno ostalo nije niti vrijedno pažnje. Jedino se još ne tučemo međusobno, a sada kada je Trump našoj predsjednici zaprijetio da čuva mir na Zapadnom Balkanu, sada će se mnoge stvari „promijeniti“. Možeš misliti! Dakle promocija knjižurka bivšeg prodavača hrvatskih vrijednosti u državi, u kojoj je trećina stanovništva na rubu gladi zauzela je veću pažnju od ostalih vijesti i događanja u „lijepoj njihovoj“, jer naša je ostala još samo na fotografijama.

Vlada je donijela nove izmjene Ovršnog zakona, koje ni sam ministar pravosuđa nije znao objasniti novinarima, jer očito niti njemu nije jasno što bi taj Zakon onima od 300 hiljada građana kojima su blokirani računi donio dobra. Bojim se da narodu neće skoro nitko i ništa donijeti nešto dobra, jer, dragi sugrađani, mi i naši potomci smo izgleda uništene generacije.

 

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije P-portal portala.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email