Nakon letnjeg raspusta i odmora od skoro tri meseca, danas je za osnovce i srednjoškolce u Hrvatskoj počela nova školska godina. Tako je i u klupama Srpske pravoslavne opšte gimnazije Katarina Kantakuzina Branković u Zagrebu svoje prve časove danas odslušalo dvadesetak učenika prvog razreda. Dvanaesta generacija učenika, kako s ponosom ističe v.d. direktora protojerej stavrofor Slobodan Lalić.

Prema njegovim rečima, u školi je ukupno 70-ak učenika, a svake godine se u prvi razred upiše 15 do 20 učenika.

Slobodan Lalić
Slobodan Lalić

– Nakon letnjeg i jesenjeg upisnog roka, upisali smo dvadesetak učenika u prvi razred. Uglavnom su to učenici iz Hrvatske, trojica su iz Zagreba, jedan iz Novog Sada, jedna učenica iz Republike Srpske, a imamo i jednog učenika koji je osnovnu školu završio u Trstu – ističe za P-portal Slobodan Lalić.

Nastavnici i direktor se nadaju da će i ova generacija gimnazijalaca ostvariti izvrsne rezultate kao one prethodne. Prošle godine je 18 učenika polagalo ispit državne mature i svi su uspešno položili. Većina njih je upisala fakultete u Hrvatskoj – pravne, filozofske, tehničke fakultete, a jedna učenica upisala je i likovnu akademiju.

– Nekolicina učenika na žalost ima nameru napustiti Hrvatsku, neki odlaze na studije u Republiku Srpsku ili Srbiju, a drugima su se obitelji odselile u druge zemlje, pa, eto, i oni odlaze. Trend koji je prisutan u Hrvatskoj gde sve veći broj mladih odlazi tražeći zaposlenje u nekim drugim zemljama se značajno osetio i u našoj školi. Iako brojimo malo učenika, to čini značajan procenat – naglašava Lalić.

Škola se u radu uglavnom oslanja na pomoć Srpske pravoslavne crkve, nadležno ministarstvo, a poslednjih nekoliko godina finansijski joj jednim delom pomažu i ministarstva i kancelarije Vlade Republike Srbije, uglavnom preko različitih projekata.

Srpska_gimnazijaPravoslavna gimnazija funkcioniše u okviru državnog sistema obrazovanja. Škola radi prema programu prema kom rade i ostale opšte gimnazije u Hrvatskoj, sa specifičnošću modela za nacionalne manjine, pa učenici uče i ćirilicu, srpski jezik uz hrvatski, prošireno gradivo iz istorije i geografije, a kako je škola pod okriljem Crkve, posebna pažnja se posvećuje duhovnosti i etičkim vrednostima.

Učenici su u ovoj školi obezbeđeni u svakom pogledu. Za njih zagrebačka crkvena opština plaća smeštaj u domovima. Škola je moderno opremljena, ima bogatu biblioteku, a učenici na raspolaganju imaju i užinu o trošku škole. Obezbeđeni su i udžbenici koji se na kraju godine vraćaju. Kod najvećeg broja dece roditelji su povratnici koji su se vratili u svoje sredine, često bez posla, u teškoj materijalnoj situaciji i ovo je za njih nova mogućnost da svoju decu školuju.

 

S dosadašnjim problemima i izazovima koji se tiču rada same škole nastavno osoblje i zaposleni se lako nose, to su uglavnom pitanja adaptacije učenika u novom mestu, upoznavanje Zagreba ili drugih ustanova koje nose srpski predznak, kako bi se učenici osećali dobrodošlo. Ipak, izvan školskog dvorišta učenici nisu baš svuda tako dobro prihvaćeni, što rezultira i određenom dozom straha.

– Iako često organiziramo izvannastavna druženja, svesni smo da kod učenika postoji izvesna doza straha u iskazivanju identiteta, što je opet negativni trend prisutan u čitavoj zajednici – zaključuje Lalić.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email