fbpx

U toku su završne pripreme za osposobljavanje Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg, teško oštećenog u zemljotresu koji je pogodio Zagreb 22. marta 2020. godine, javili su iz Informativne službe Eparhije zagrebačko-ljubljanske. Zbog ove prirodne nepogode, kakvu ni najstariji stanovnici glavnog grada Hrvatske ne pamte, bogoslužbeni život zagrebačkih pravoslavnih hrišćana morao se odvijati na Svetom Duhu, u gimnazijskoj kapeli Svetog Save.

Posle više od dva meseca liturgija u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu će biti služena u nedelju, 31. maja s početkom u 9 časova.

Prilikom zemljotresa sa svoda hrama su otpali delovi živopisa sa malterom. Oštećen je i crkveni inventar. Sutradan, statičari su ustanovili da pored hrama, ni crkvena zgrada u Ilici 7 nije za upotrebu.

Boravak u hramu nije bio bezbedan, jer je postojala opasnost od urušavanja cigala sa svoda i delova preostalih fresaka. Zgrada Crkvene opštine dobila je žutu oznaku, kojom se označavaju privremeno neupotrebljivi objekti.

Nakon pada dimnjaka, u krovu su ostale brojne rupe, koje su po hitnom postupku sanirane, kako bi bilo sprečeno prokišnjavanje. Zbog pretnji da delovi dimnjaka i fasade padnu na ulicu i povrede nekog od hiljada ljudi koji tuda svakodnevno prolaze, angažovani su vatrogasci koji su skinuli šut sa krova.

Uporedo sa čišćenjem hrama, krovišta i ulica koje okružuju Episkopsko sedište, pristupilo se izradi projekata za skele, za čije postavljanje je bilo potrebno dobiti dozvole nadležnih organa. Najpre je postavljena skela oko zgrade.

U zgradi su smeštene eparhijske i crkvenoopštinske kancelarije, važna arhivska građa, ali i eparhijski muzej u kome se čuvaju brojne dragocenosti.

Muzejski eksponati nisu pretrpeli oštećenja prilikom zemljotresa, za razliku od zidova na kojima su bili izloženi. Mnogi su eksponati premešteni, a muzej će do daljnjeg biti zatvoren za javnost.

U prizemlju zgrade nalaze se poslovni prostori koje Crkvena opština izdaje. Crkva ima odgovornost prema zakupcima kojima je u obavezi da u najkraćem roku omogući da se bezbedno bave svojim delatnostima. Prihodima koji se ostvaruju izdavanjem lokala pokrivaju se troškovi Pravoslavne gimnazije, čiji je Crkva osnivač, a iz istih izvora će se pokrivati i troškovi sanacije hrama – navedeno je u saopštenju Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

U današnjem saopštenju se navodi da će od nedelje biti nastavljen redovan bogoslužbeni život u Svetopreobraženjskom hramu, prema uobičajenom rasporedu.

Bogosluženja će se odvijati pod radno-zaštitnim skelama, koje su postavljene radi izvođenja restauratorskih radova i bezbednosti vernika, a skele su postavljene uz odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Prilikom bogosluženja i dalje je potrebno da se svi pridržavaju neophodnih mera zdravstvene zaštite.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email