Završen projekt Mjesto za igru u Pounju

Piše: P-portal.net

U Dvoru je održano završno događanje u sklopu projekta „Mjesta za igru u Pounju” koji se osim u Dvoru održavao i u Hrvatskoj Kostajnici. Tijekom dva mjeseca svaki je dan ...

U Dvoru je održano završno događanje u sklopu projekta „Mjesta za igru u Pounju” koji se osim u Dvoru održavao i u Hrvatskoj Kostajnici. Tijekom dva mjeseca svaki je dan djecu zabavljalo 4 do 7 osoba koje su vodile kreativne radionice, zabavne i sportske aktivnosti. Sudjelovalo je ukupno 130 djece. Uz UNICEF je aktivnosti provodila Udruga IKS u suradnji s Klubom žena Dvor i Općinom Dvor.

Na kreativnim radionicama su djeca crtala, oblikovala papir, oslikavali su majice i staklene predmete, izrađivali su lutke, brodiće, narukvice prijateljstva, ukrašavali su predmete decoupage tehnikom. Igre na otvorenom su bile jako popularne pa su koristili svaki sunčan dan za nogomet, odbojku, igre lovice i druge zabavne igre, s loptom i bez nje.

Lutkarice su s djecom provodile radionice na kojima su djeca naučila osnovne lutkarske vještine: kako se lutka drži na ruci, sinkronizacija usana i pokreti lutke na sceni, izražavanje emocija i sl. Nakon toga su djeca pripremila svoju prvu lutkarsku predstavu koja je danas premijerno izvedena na manifestaciji „Pozdrav ljetu”.

“Uz gore nabrojane aktivnosti djeci smo u manjim grupama pružali psihosocijalnu podršku. Djeca su se u tim grupama osjećala sigurno te su mogla otvorenije verbalizirati intrapersonalne doživljaje koji su u posljednje vrijeme izraženi. Kroz interakciju s vršnjacima, djeci smo pomagali pri definiranju pojedinih osjećaja i prihvaćanju emocionalnih reakcija.

Također, kroz grupni rad smo djecu informirali o njihovim pravima. Razgovarali smo i pojasnili im ponašanja koja odgovaraju psihološkom i fizičkom nasilju i koja kao takva nisu dopuštena. Kroz diskusiju se razvijala kolektivna svijest o neprihvatljivosti takvog ponašanja, a kroz igranje uloga djeca su vježbala prosocijalne i alternativne interakcije. Grupni rad je poboljšao povezanost i međusobno razumijevanje djece u zajednici te su razvili vršnjačke mreže podrške koje su posebno važne u kriznim situacijama jer se mogu djeca intenzivnije oslanjati jedni na druge.

U provedbi gore nabrojanih aktivnosti je sudjelovalo 19 volontera, uglavnom mladih, među kojima je i 7 volontera iz Španjolske, Njemačke, Francuske i Portugala koji u Hrvatskoj borave u sklopu Europske volonterske službe. Volontirali su i brojni roditelji koji su pomagali u provedbi radionica. Roditelji su se samoorganizirali pa su svaki dan djecu iz okolnih sela dovozili na „Mjesto za igru”. Ponekad su se vraćali po nekoliko puta kako bi dovezli svu djecu. U organizaciju prijevoza se uključila i Općina Dvor koja je organizirala prijevoz za djecu iz sela Pounja.”, ističe Manda Šalić iz Udruge IKS.

Jedna je osmogodišnja djevojčica rekla: „Želim da UNICEF stanuje u Dvoru i da nam uvijek bude ovako lijepo.” Druga je dodala: „Ja želim da s nama budu i volonteri s kojima ćemo se svaki dan igrati!” Volonteri su s velikim veseljem odlazili u Dvor, a vraćali su se nasmijani prepričavajući kako su se zabavljali s djecom koje je svaki dan bilo sve više. Obzirom da su mnogi među njima studenti koji će u budućnosti raditi s djecom, ovo im je bilo vrijedno iskustvo.

I tako, tijekom srpnja i kolovoza „Mjesto za igru” u Dvoru je djeci pružilo 30 dana zabave i ljeto kojeg će se brojna djeca, roditelji i volonteri još dugo sjećati.

 

Izvor: Portal 53, autor: Marin Fran


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: