Zagrebački antifašisti okupili su se u subotu, 28. veljače na Trgu bana Josipa Jelačića kako bi upozorili na jačanje fašizma u hrvatskom društvu.

Glavni povod okupljanju bilo je najavljeno postrojavanje paravojne formacije Hrvatske domoljubne snage organizirano od strane ekstremne stranke A-HSP (Autohtona – Hrvatska stranka prava), poznate po svojim profašističkim nazorima.

Unatoč tome što se postrojavanje paravojne formacije nije održalo, stotinjak okupljenih antifašista, okruženi policijom, razvili su transparent s porukom Ujedinjeni protiv fašizma te izvikivanjem antifašističkih parola poručili kako neće mirno sjediti dok se društvom širi mržnja, netolerancija i fašizam. Iako na trgu nije bilo članova A-HSP-a, bilo je njihovih simpatizera koji su okupljene antifašiste prozivali udbašima, Milanovićevim i Ostojićevim plaćenicima te crvenim okotom. Nije prošlo ni bez rafala psovki, ustaških pjesama i povika kako okupljene prosvjednike treba spaliti u Auschwitzu. Ni na što od navedenog policija nije reagirala.

Podsjetimo se, A-HSP priopćila je u četvrtak, 26. veljače kako je skup prijavila legalno i u zakonskom roku, no istog dana ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je za medije kako se „stranačka vojska ne može postrojavati na Trgu bana Jelačića“ te da postrojavanja neće biti jer je u suprotnosti sa svim temeljnim vrijednostima i moglo bi uznemiriti veći broj građana. Ignorirajući zabranu, pripadnici navedene neparlamentarne ekstremističke stranke najavili su da će se u subotu svejedno pojaviti na trgu, no nekoliko sati prije planiranog okupljanja odlučili su promijeniti lokaciju i postrojavanje održati na grobu Ante Starčevića u Šestinama. Ni tamo postrojavanje nije proteklo po planu jer se pojavilo tek petnaestak osoba te su pripadnici A-HSP-a odlučili otići u Savsku pozdraviti šatoraše, za koje kažu da su ih spremni braniti ako do toga dođe. Do čega to treba doći i od koga točno treba braniti ljude koji više od četiri mjeseca prosvjeduju u ilegalno podignutom šatoru ostaje misterij.

Prema policijskim informacijama, u subotu je privedeno ukupno osam osoba, od kojih su petero članovi A-HSP-a, a među njima je navodno i stranački šef Dražen Keleminec. Većih incidenata nije bilo.

Najavljeno postrojavanje paravojne formacije je propalo, međutim pitanje jačanja fašizma u hrvatskom društvu time nije izgubilo na svojoj težini. Izražena podjela društva nastala podizanjem šatora ispred Ministarstva u Savskoj 66 samo jača otkad je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila na predsjedničkim izborima. Svjedočimo proliferaciji ekstremističkih ideja i povratku fašističkog diskursa u javni. Kako nam je pokazao i jučerašnjei prosvjed, pjevanje ustaških budnica na glavnom zagrebačkom trga prolazi nekažnjeno, a svaki neistomišljenik automatski dobiva etiketu državnog neprijatelja koji zaslužuje biti spaljen u Auschwitzu.

Među normalnim svijetom ne bi smjelo biti ovakvih podjela. Ne bi ih bilo ni kod nas da oni koji dobivaju izbore propagirajući viziju Hrvatske kao uljuđene zemlje u kojoj se poštuje raznolikost održavaju svoja obećanja.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email