Tribina pod nazivom „Vukovarska kultura sjećanja i zaborava“, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba, održat će se u utorak, 22. januara, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nedavno je verbalno napao trećinu građana grada kojim upravlja. Vodstvo vodeće srpske stranke u Hrvatskoj prozvao je da vodi velikosrpsku politiku, čudi ga što djeca koja prate nastavu na srpskom jeziku navodno nisu bila u Memorijalnom centru Domovinskog rata, što se neki klinci nisu ustali za vrijeme intoniranja hrvatske himne, ustvrdio je da srpska djeca u Vukovaru uče neku drugu povijest itd.

Penavin istup dan uoči obljetnice Mirne reintegracije doživljen je kao napad na naslijeđe tog procesa, koji mnogi desničari iz kruga oko Penave danas osporavaju, otvoreno žaleći što se uopće dogodio.

Zbog čega se vukovarske Srbe ne pusti na miru, zbog čega se napada srednjoškolce, kakve to posljedice ostavlja na međunacionalne odnose i razinu identifikacije Srba s državom u kojoj su rođeni i sredinom u kojoj žive? Odgovor na ta pitanja potražit ćemo na novoj Privrednikovoj tribini zajedno s gostima: Damirom Jašarevićem, bivšim vukovarskim borcem i logorašem, Zdenkom Pantić, psihologinjom i Srđanom Sekulićem, povjesničarem i direktorom Srpskog kulturnog centra u Vukovaru.

Tribinu će moderirati novinar Saša Kosanović.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email