Kordun, odnosno Gornji Budački, Tušilović i Malići na rijeci Korani, odnosno tromeđa grada Karlovca i općina Krnjak i Barilović, bili su domaćini likovne kolonije koju je 3. i 4. juna organiziralo Srpsko privredno društvo Privrednik. Na koloniji je sudjelovalo jedanaest akademskih likovnih umjetnika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosno iz Zagreba, Karlovca, Beograda i Banja Luke: Frane Radak, Slavko Marić, Pero Jelisić, Mercedes Bratoš i Nedjeljko Tintor iz Zagreba, Stefan Petronijević iz Beograda, Milutin Mile Knežević iz Karlovca i Marin Milutinović Maki, Mihajlo Nikolić, David Dronjak i Zdravko Krulj iz Banja Luke.

– Ovo je treća međunarodna likovna kolonija, koja polako postaje i tradicionalna. Privrednik je organizira u spomen na Vladimira Matijevića, jednog od najvećih srpskih dobrotvora koji je ujedno i osnivač Privrednika. Koloniju organiziramo na Kordunu, odnosno u Gornjem Budačkom, Matijevićevom rodnom mjestu i kraju. Na ovim humanitarnim kolonijama nastaju umjetnička djela koja idu u Privrednikov fond za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja. Tako je na prošlogodišnjoj koloniji nastalo dvadesetak ulja na platnu koje smo predstavili ove godine na izložbi u Privrednikovom klubu. Privrednik i na ovaj način prikuplja sredstva za stipendije učenika i studenata. Ako znamo da položaj umjetnika u našim društvima nije sjajan, da je i njima potrebna društvena pomoć i zaštita, onda ovaj njihov doprinos u pomoći školovanju Privrednikovih stipendista još je značajniji i vredniji. Privrednik ove godine obilježava 120 godina od osnivanja. Ova kolonija samo je jedna od manifestacija koju tim povodom organiziramo, kazao je predsjednik Privrednika Nikola Lunić.

Na ovogodišnjoj dvodnevnoj likovnoj koloniji nastalo je dvadesetak djela, ulja na platnu, i jedna bista-portret Vladimira Matijevića koju je izradio akademski kipar Pero Jelisić. Bista Vladimira Matijevića krasit će prostorije Privrednikova doma u Zagrebu.

– Drugi put sam na Privrednikovoj koloniji i drago mi je što sam ovdje i što sam upoznao mnoge mlade kolege. Želim mladima puno uspjeha u radu i neka naše slikarske poruke pomognu da se snađu u životu i da završe škole. I meni su, kada sam bio mlad, pomagali. Važno je završiti školu i obrazovati se. Neka svi uspiju uz našu likovnjačku simboličnu pomoć. I neka nas se nekada sjete. Organizacija kolonije je odlična, već smo postali klapa i doći ćemo opet kada nas pozovu, kazao je akademski slikar iz Zagreba Frane Radak.

– Završio sam Likovnu akademiju u Beogradu i prvi put sam u ovim krajevima. Ovdje je stvarno lijepo, puno je lijepih motiva za slikanje. Nosim najljepše utiske. Uradio sam dvije slike, a najveći problem mi je bio odabrati motiv pošto se sve ne može naslikati. Ako me opet pozovu, sigurno ću opet doći, rekao je Stefan Petronijević iz Beograda.

Kao i prošle godine, odlični domaćini učesnicima kolonije bili su Nina i Sveto Ličina, vlasnici pansiona San Marco u kojem su učesnici odsjeli.

Drugog dana je učesnike kolonije posjetila i pozdravila ambasadorica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, inače rođena Karlovčanka. Također, učesnike kolonije obišli su i načelnici općina Krnjak i Barilović Dejan Mihajlović i Dražen Peraković.

– I ja sam prvi put ovdje kao i moje kolege iz Banja Luke. Inače, sudjelovao sam na više od dvadeset kolonija do sada, a ovamo smo došli na preporuku mog profesora Danka Brkića koji predaje na Akademiji u Banja Luci. Ovdje je atmosfera odlična. Život je u suštini vrlo lijep, ali ga ljudi često bespotrebno kvare i kompliciraju. Treba proizvoditi samo pozitivnu energiju i imati respekt prema svima. Trebamo ljubav, toleranciju i suradnju. Samo ćemo tako doći do bolje kvalitete života. Čini mi se da je ovdje sve miroljubivo i da život teče opušteno, rekao je Marin Milutinović Maki, akademski slikar iz Banja Luke.

I dok su svi učesnici kolonije slikali, kipar Pero Jelisić radio je bistu Vladimira Matijevića. Uvijek gledamo gotove i odlivene biste, ali malo tko ima priliku vidjeti kako zapravo bista nastaje, kako nastaje kiparsko djelo. Iz amorfne glinene mase gotovo odjednom počinju izranjati obrisi lika, sve određeniji i konkretniji izgled velikog srpskog dobrotvora.

– Modeliram od trećeg razreda osnovne škole, od 1948. godine, i od tada sam znao da ću biti kipar. Usmjerio me poznati slikar Ismet Mujezinović. U Tuzli sam živio od pete godine života. Roditelje sam izgubio u Drugom svjetskom ratu, a sestru i mene usvojila je obitelj Đurđek, rudarska obitelj, i školovali su nas. Tako da jako dobro razumijem s kojim se problemima susreću mladi nadareni i talentirani učenici i studenti. Zato sam i došao na ovu koloniju, da pomognem, rekao je Jelisić.

– Oduševljen sam što sam učesnik ove kolonije na karlovačkoj rijeci Korani. Voda osvježava ne samo zrak već i likovne situacije. Voda odražava sve što je oko i iznad nje. Odrazi u vodi neprestano se mijenjaju, a to slikara izaziva i daje mu velike mogućnosti i inspiracije. Izazov je odabrati pravi trenutak. Mnogo smo raznovrsni na ovoj koloniji, različiti smo po dobi, po umjetničkom opredjeljenju. Ali isto tako svatko svakoga razumije u njegovom postupku. Tako ja doživljavam kolege, a vjerujem – i oni mene. Zadovoljan sam kvalitetom nastalih radova, rekao je Nedjeljko Tintor iz Zagreba.

– Ovdje sam se odmorio, iako sam brzo radio. Sudjelovao sam na svim dosadašnjim Privrednikovim kolonijama. Drago mi je što će moja slika krasiti nečije prostorije i što će od toga neki učenik ili student imati bar malo koristi, tako što će završiti školu ili fakultet i na taj način doprinijeti razvoju ovog društva, rekao je Milutin Mile Knežević iz Karlovca.

I za kraj jedino možemo reći: doviđenja do slijedeće godine i naredne kolonije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email