Tragovi i potencijali: Kordun

Piše: O. R. / P-portal.net

Kordun je etnokulturna i geografska regija čije se granice prostiru od rijeke Korane na jugu do Mrežnice na Zapadu i od Kupe na sjeveru do rijeke Gline na istoku. Reljefno, …

Foto: Jovica Drobnjak

Kordun je etnokulturna i geografska regija čije se granice prostiru od rijeke Korane na jugu do Mrežnice na Zapadu i od Kupe na sjeveru do rijeke Gline na istoku. Reljefno, Kordun je prijelazna zona između dinarskog planinskog područja i ravničarskog prostora središnje Hrvatske.

Na tom izrazito ruralnom području, stanovništvo se tradicionalno bavi poljoprivredom, a obilje prirodnih bogatstava odličan je temelj za razvoj turizma i ekološke poljoprivrede. Izuzetno rijetko naseljeno, ovo područje zadržalo je sve prirodne kvalitete počevši od čistog zraka, vode i nezagađenog tla što je u europskim razmjerima izuzetno velik prirodni resurs i osnova za daljnju privrednu nadgradnju.

Male i rascjepkane poljoprivredne površine koje su odlika ovoga kraja navele su lokalno stanovništvo da se sve češće udružuje u razvojne poljoprivredne zadruge koje djeluju isključivo na polju organiziranja poljoprivredne proizvodnje i plasmana poljoprivrednih proizvoda koje proizvode članovi zadruga.

PiliciNa taj način moguće je obuhvatiti cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju Korduna i to: stočarstvo, ratarstvo, povrtlarstvo, pčelarstvo, peradarstvo, ribarstvo. Okrupnjavanje i povećanje poljoprivredne proizvodnje omogućava lakši plasman i pronalazak tržišta pa je zadrugarstvo zasigurno put kojim ova regija može pronaći mjesto na tržištu.

Stanovništvo je gospodarski usmjereno na proizvodnju i prodaju poljoprivrednih proizvoda (voće, povrće, žitarice) te proizvodnju mlijeka, sira i uzgoj stoke. Prateća gospodarska djelatnost je malo i srednje poduzetništvo što čini primarna obrada drveta, obrti, uzgoj gljiva, prijevozničke usluge te trgovina i ugostiteljstvo.

Među glavna obilježja ovoga prostora zasigurno ulazi i obilje vode u razgranatoj mreži vodotoka, izvori kvalitetne pitke vode kao i prisutnost termalnih izvora i izvora mineralne vode. Osim toga tu je i ogromno šumsko bogatstvo i mogućnost njegovog iskorištavanja. Izuzetno važan segment sveukupnog razvoja ovoga kraja čini i seoski turizam.

Kordun_jezero

Turistička ponuda sela može nuditi stanovanje i rad s domaćinima: kosidbe, skupljanje sijena, vršidbe, berbe, svinjokolje i pripreme specijaliteta (kobasice, šunka), svatove, pečenje rakije, učenje starih zanata (lončarstvo, tkanje, izrada narodnih nošnji, pletenje i vezenje, oslikavanje uskršnjih jaja), šetnje i vožnje zaprežnim kolima, sanjkama, biciklima, trčanje, jahanje, starinske sportove, stare i nove načine ribolova
i lova, te s tim povezanu pripremu ribljeg paprikaša, šarana na rašljama, pastirskog gulaša (čobanca) i još mnogo toga.

Ekološki turizam se može odvijati cijele godine, pa je tim zanimljiviji za njegove organizatore, poduzetnike i sve koji u njemu sudjeluju. Posebnu prednost predstavlja činjenica da je sve to dostupno samo na par sati vožnje od najvećih gradskih središta kontinentalne Hrvatske.

Ovo područje izrazito je bogato divljim životinjama zanimljivim lovcima, a životinjski fond moguće je i poboljšati sve u svrhu jačanja ponude i privlačenja većeg broja gostiju. Za njihov uzgoj postojeći tereni upravo su idealni, kako zbog bogatstva šumom i pašnjacima, tako i zbog bogatstva vodom. Pri pokretanju tih djelatnosti treba uspostaviti suradnju s postojećim lovnim udrugama i nositeljima koncesija na okolnim lovištima.

Razvojem djelatnosti potrebno je surađivati s inozemnim tour operatorima specijaliziranim za lovni turizam. Na cijelom području moguć je izniman razvoj ribolovnoga turizma, uključujući i natjecanja ribiča.

Kordun_snijeg


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: