Poštovanje i odgovornost koju uprava, članovi i svi okupljeni oko Srpskog privrednog društva “Privrednik” osjećaju prema osnivaču ove institucije Vladimiru Matijeviću (ove godine obilježavamo 160 godina od njegovog rođenja) i njegovoj plemenitoj misiji, osnovna su motivacija i nadahnuće za istrajavanje u teškim vremenima.

Dobrih ljudi koji su spremni pomoći još uvijek ima, ali ima i nerazumijevanja i sputavanja. Ipak, uz sve poteškoće i probleme, “Privrednik” uspijeva produžiti tradiciju, pomoći mladim ljudima da se iškoluju i na taj način dati svoj doprinos u jačanju zajednice i borbi za bolju i pravedniju budućnost.

Ove godine, ponosan na mlade naraštaje koji opravdavaju nade i očekivanja, “Privrednik” je uveo dodjelu godišnje nagrade “Srebrnjak” za svog bivšeg stipendistu koji je završio školovanje, a koji je svojim radom, trudom i talentom potvrdio da se sva “Privrednikova” nastojanja u pomaganju mladima višestruko vraćaju kako zajednici tako i društvu u cjelini. Ovogodišnju nagradu “Srebrnjak”, rad akademskog kipara Pere Jelisića s likom Ivane Vujnović i znakom “Privrednika”, dobila je Danijela Bijelić koja je ove godine diplomirala na Medicinskom fakultetu u Rijeci s prosjekom ocjena 4,9 i stekla zvanje doktora stomatologije. Nagradu “Srebrnjak” dobitnici je uručila Nevenka Ljubić, predsjednica “Privrednikovog” Patronata i kao privatno lice najveći “Privrednikov” donator.

– Velika mi je čast bila primiti “Srebrnjak”. Smatram da je to samo još jedan način na koji “Privrednik” pokazuje koliko cijeni svoje stipendiste, njihov trud, odnosno koliko vjeruje u uspjeh svojih studenata i učenika. Svakako motivira da se i dalje trudim i jača želju da budem što aktivniji “Privrednikov” član, pomognem i drugim mladima željnim znanja, te da ova obitelj svake godine bude sve veća – poručila je ova izvrsna studentica, čiji su vrijedan rad, uspjeh i znanje nagrađeni i Dekanovom nagradom za studenta generacije.

Danijela Bijelić rođena je u Karlovcu 1989. godine. Osnovnu školu završila je u Gvozdu, a srednju medicinsku u Karlovcu s odličnim uspjehom kao učenica generacije. “Privrednik” ju je stipendirao kroz čitav studij. Od 2009., kada je upisala Medicinski fakultet u Rijeci, četiri godine je dobivala stipendiju iz Fonda “Vladimir Matijević” i jednu godinu iz Fonda “Ivana Vujnović”.

– Po završetku srednje medicinske škole imala sam veliku želju za daljnjim nastavkom školovanja, no financijska situacija nije bila ohrabrujuća. Majka je nezaposlena i samohrana, a sestra mi je tada bila studentica prve godine medicine. Sa stipendijom ipak se javila nada, kao i još veća želja i motivacija za učenjem i nizanjem uspjeha. Pružena mi je prilika i bila sam zahvalna na njoj. Mjesečno primanje stipendije značilo je određenu sigurnost. Stipendiju sam koristila za plaćanje troškova stanovanja u studentskom domu, prehrane u menzi, ali i za kupnju knjiga i skripti. U studij sam uložila veliki trud i vrijeme, nije mi bilo teško izvršavati svoje obaveze, a osjećaj zadovoljstva nakon završetka studija je neopisiv – kaže Danijela, ponosna što je opravdala “Privrednikovo” povjerenje.

Uz financijsku pomoć putem stipendija, Danijeli i drugim stipendistima pomogao je i nedavno pokrenut projekt mentorstva.

– “Privrednik” daje poticaj mladima da budu još bolji i motivira ih da se trude usprkos svim zaprekama. Osim što im pruža mogućnost obrazovanja, postavlja izazove, jača volju da se uključe u njegov rad s obzirom na plemeniti cilj koji predstavlja. Daje mladima nadu, mami osmjeh na njihova lica, pruža priliku i sklapa prijateljstva. Aktivnosti “Privrednika” su za svaku pohvalu. Vjeruje nam na riječ da ćemo se truditi, da ćemo znati iskoristiti ukazanu priliku, a pritom zauzvrat traži da jednog dana, kada budemo svoji ljudi, pomognemo budućim generacijama i nastavimo s njegovom vizijom – zaključuje Danijela, čiji su trenutačni planovi da završi stažiranje a, kako kaže, voljela bi se i uže specijalizirati ako se za to ukaže prilika.

– Imam volju i želju za usavršavanjem i ne bojim se rada. Strah od novog i nepoznatog uvijek postoji, ali volim izazove i hrabro im pristupam – kaže ova mlada doktorica stomatologije.

Prvoj dobitnici nagrada “Srebrnjak” uručena je na ovogodišnjem Kongresu “Privrednikovih” stipendista i srpske omladine, ispred brojnih učenika i studenata. Pravo mjesto i prilika za davanje primjera, poticaja i motivacije za daljnji rad i obrazovanje svima koji su prisustvovali.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email