U Zagrebu je u nedelju svečano proslavljena slava Sabornog hrama, praznik Preobraženja Gospodnjeg. Liturgiju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz sasluživanje protoprezvitera Spiridon Cimurisa iz Grčke pravoslavne crkve, protonamesnika Nikole Počuče iz Eparhije budimske te sveštenika i đakona zagrebačkog Sabornog hrama. Na Liturgiji je prisustvovala i ambasadorka Republike Srbije u Republici Hrvatskoj gospođa Mira Nikolić.

Blagoslovom Visokopreosveštenog Mitropolita posle pročitanog Jevanđelja besedio je arhimandrit Danilo.
„Gospod je došao u ovaj svet da ga preobrazi i učini mestom svetlosti, podnošljivosti i ljubavi. Hristos se preobrazio da bi nam pokazao da je potencijal čovečanstva u preobražaju na bolje, plemenitije, odnosno na sve ono za šta je stvoren ovaj svet i čovek kao kruna u njemu. Hristos se preobrazio pred svojim učenicima, sledbenicima Jevanđelja, kako se oni ne bi uplašili časa Njegove smrti i kako ne bi, zbog straha, napustili svoj put. I mi Pravoslavni smo pozvani da ne napustimo svoj put zbog straha“ – rekao je arhimandrit Danilo.

Posle Liturgije blagosiljani su prvi plodovi vinograda i slavski kolač i koljivo. Narodno saborovanje je nastavljeno uz zajedničku trpezu koju je, za sve prisutne, pripremila Crkvena opština u Zagrebu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email