fbpx

Sjećanje na odred Ernesta Thälmanna u Slatinskom Drenovcu i Mikleušu

Sjećanje na odred Ernesta Thälmanna u Slatinskom Drenovcu i Mikleušu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Najveća jedinica njemačke nacionalne manjine u Europi, jedinica Ernst Thälmann, koja se borila protiv fašista osnovana je 15. avgusta 1943. godine u šumi između sela Đuričić i Slatinski Drenovac, na obroncima Papuka.

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista iz Slatine u subotu je, treću godinu za redom, u Mikleušu i Slatinskom Drenovcu obilježena godišnjica formiranja ove jedinice Narodnooslobodilačke vojske.

Na pravoslavnom i katoličkom groblju u Mikleušu položeni su vijenci i upaljene svijeće uz prisustvo saborskog zastupnika Tomislava Žagara, načelnika općine Milana Dundovića, predsjednika općinskog Vijeća Marka Kragujevića, profesora Joce Vukovića te predstavnike njemačke nacionalne manjine iz Osijeka.

U Slatinskom Drenovcu okupljene je pozdravila predsjednica Mjesnog odbora, Dragica Vučković, a povijest jedinice Ernst Thalmann približio je prof. Petar Kavgić.

– Ustanak u Slavoniji počeo je okupljanjem Srba. Pavle Gregorić – Pajo je objedinio Srbe, a potom i brojne Hrvate te nakon toga nacionalne manjine. Četa Ernst Thälmann je rijetkost, i gotovo jedinstveni primjer u Europi da su Nijemci sudjelovali kao pripadnici partizanske čete u Narodnooslobodilačkoj borbi – istaknuo je Kavgić.

Okupljenim mještanima i gostima obratio se i predsjednik Antifašista Slatine Vlado Jurić.

– U vrijeme NOB-a, pogotovo 1943. godine, na ovim područjima formirane su razne jedinice poput Ernsta Thälmanna. Nacionalne manjine su dobile prostor i priliku da budu dio sastava partizanskih jedinica. Češke, slovačke, pa tako i mađarske jedinice Sándor Petőfi koja je također osnovana u ovom kraju i zaslužuje da od iduće godine obilježimo i njihove početke. Već su davno za vrijeme Francuske revolucije govorili o slobodi, jednakosti, bratstvu. Na tom tragu je i ovakva jedinica koja je zapravo nukleus stvaranja ljepšeg i boljeg svijeta. U vremenu kada reafirmiramo antifašizam, borit ćemo se govoriti o istini, bez provokacija u nadi da ćemo doći do normalizacije suživota – ističe Jurić.

[pullquote class=”full”]Jedinstvena jedinica s punim pravima nacionalne manjine 

Rastom partizanskog pokreta stožer Drugog korpusa narodnosolobodilačke vojske Hrvatske sredinom 1943. odlučio je da se pored češko-slovačkog bataljuna Jan Žiška i mađarskog bataljuna Sándor Petőfi oformi i jedinica za pripadnike njemačkog nacionalne manjine.

Početkom avgusta održan je sastanak načelnika stožera korpusa Mate Jerkovića i sedmorice boraca njemačke narodnosti (Ivan Johan Muker, Rudolf Vaupotich, Adam Steinbrickner – Žan, Johann Kautzmann, Andreas Sommer, Josef Bot, Johann Fletz) na kojem je dogovorena realizacija ove odluke. Određeno je da pripadnici postrojbe uz zvijezde petokrake na kapama nose i crno-crveno-žute trobojnice koje su predstavlje boje ernst thelmanWiemarske republike. Poštujući prava nacionalnih manjina, odlučeno je i da se zapovijedi u jedinici daju na njemačkom jeziku.

Ernst Thälmann je bio vođa Komunističke partije Njemačke u vrijeme Weimarske republike. Gestapo ga je 1933. godine uhapsio i držao u zatočeništvu do 1944. godine. Ubijen je u logoru Buchenwald po osobnoj Hitlerovoj zapovijedi. Tijekom građanskog rata u Španjolskoj nekoliko postrojbi njemačkih republikanskih dobrovoljaca inspirirano Thälmannom, nosilo je njegovo ime, pa tako i ova slavonska, a njemačka jedinica iz Drugog svjetskog rata.[/pullquote]

 

Udruga antifašističkih boraca i antifašista i Vijeće srpske nacionalne manjine iz Slatine počeli su prije tri godine uređivati dva grobišta u Mikleušu i obilježavati datum osnivanja ove jedinice. Ovo je i prva godina da se okupljeni zaustavljaju u Slatinskom Drenovcu i govore okupljenim mještanima sela, pa je to ujedno i prvo događanje u povratničkom srpskom selu nakon rata.

 

Fotografije: Željko Felbar

 

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: