Srpsko privredno društvo Privrednik organizira Sedmi kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine s temom „Mladi između ‘mi’ i ‘oni’“.

Kao jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Zagrebu, Srpsko privredno društvo Privrednik stipendira, okuplja i povezuje talentirane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti. U prosjeku godišnje stipendira više od 50 učenika i studenata, a ove školske/akademske godine stipendira ukupno 63 učenika i studenta iz svih krajeva Republike Hrvatske. Najviše iz zapostavljenih i ekonomski slabo razvijenih područja.

Ovogodišnji kongres posvećen je mladima koji su, sve je evidentnije, u strašnom rascjepu između “mi” i “oni”, između suprotstavljenih “stvarnosti” i suprotstavljenih narativa. Taj rascjep je nastao na različitim osnovama i čini se kao da između “mi” i “oni” nije moguće izgraditi čvršće mostove razumijevanja. Čini se da nismo u stanju saživjeti se s nesrećama i tragičnim sudbinama drugačijih i drugih. Da li smo toliko slabi, da ne možemo učiniti ništa više osim brige i koristi za sebe? Na panel-diskusiji, koja će se održati u sklopu Kongresa, ugledni profesori i društveni aktivisti uz učešće svih sudionika Kongresa a prije svih mladih, pokušat će objasniti položaj mladih u današnjem podijeljenom društvu u kojem mladi na svoj način pokušavaju pronaći izlaz iz situacija često određenih nametnutom prošlošću i neizvjesnom budućnošću. Također će se pokušati odgovoriti na pitanje koji su uzroci takvom stanju i koje su mogućnosti njegovog prevladavanja.

I ove godine u sklopu Kongresa bit će priređen svečani prijem nove generacije Privrednikovih stipendista i organiziran zanimljiv kulturni program.

Predviđeno je da na Kongresu učestvuje do 200 mladih članova Privrednika i njegovih simpatizera i podupiratelja iz čitave Republike Hrvatske, predstavnici udruženja mladih kao i ugledni gosti iz sfere politike, privrede, obrazovanja, kulture i diplomatskih službi.

Kongres će se održati u subotu, 15. 12. 2018. godine s početkom u 11:30 sati u Zagrebu, u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković”, Sveti Duh br. 122. Planirano je da se Kongres završi istoga dana oko 15 sati.

Program:

11.00 – 11.30 Dolazak i registracija učesnika

11.30 – 12.10 Kulturni program

Nastup gudačkog kvarteta Vortex Strings (Ana Dražinić, violina, Vlasta Crnogorac, violina, Ana Marija Šir, viola, Ana Gjud, violončelo)

Ivica Gunjača kazuje stihove Branka Miljkovića

Premijera kratkog dokumentarnog filma o Srbima u Zagrebu u produkciji P-portala

12.10 – 12.30 Pozdravni govori organizatora i obraćanja uzvanika

12.30 – 12.45 Svečani prijem nove generacije Privrednikovih stipendista

12.45 – 13.00 Pauza

13.00 – 14.30 Panel-diskusija: “MLADI IZMEĐU ‘MI’ I ‘ONI’“

Sudjeluju:

prof. dr. sc. Dejan Jović, Fakultet političkih znanosti, Zagreb

dr. sc. Marija Selak, Filozofski fakultet, Zagreb

mag. oec. Vedrana Pribičević, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta

mag. theol. Entoni Šeperić, doktorand na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Dušan Cvetanović, Srpsko privredno društvo Privrednik, Zagreb

Moderator: Saša Kosanović, novinar

15.00 – 16.00 Ručak

 

Kongres je financijski pomogao Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email