Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže da je asimilacija mlađe populacije Srba u Hrvatskoj izvesnija od očuvanja identiteta.

On je naglasio da su preslabi instrumenti unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, medijski, obrazovni i kulturni, koji treba da spreče tu asimilaciju.

“Nama je stalo da Hrvatska i Srbija otpočnu dijalog, jer je odsustvo dijaloga ozbiljna prepreka za očuvanje prava srpske zajednice”, rekao je Pupovac na skupu Srpske akademije nauka i umetnosti.

Govoreći o najavljenoj Deklaraciji o opstanku i zaštiti Srba u regionu koja se sprema u Srbiji, on je rekao da bi – da se on pita da bira između deklaracije i strategije – pre odabrao strategiju.

“Strategija bi sadržavala mnogo više od deklaracije. Deklaracija ne može sadržavati sve što i strategija, a može proizvesti neku vrstu krive percepcije i krivog viđenja”, pojasnio je Pupovac.

Direktor Foruma za etnicke odnose Dušan Janjić ukazao je država mora da preduzme određene korake kako bi se sačuvao identitet Srba u regionu, a jedan od prvih koraka je da se obnovi rad Matice iseljenika.

“Drugi važan korak je da se u Vladi Srbije formira stalno telo, a ne kako se menja vlada da imate ministarstvo ili kancelariju. Takođe, treba da podržava sve institucije koje njene zajednice imaju, ali mislim da treba da razvije sistem Srpske kuće”, rekao je on.

Da bi se sve to uradilo, pojašnjava, najavljena deklaracija ne sme da se pretvori u “mrtvo slovo na papiru”, već da bude podsticaj Srbiji da preispita svoju postojeću nacionalnu strategiju odnosa sa Srbima u regionu, da popravi ono što ne funkcioniše.

Predsednik SANU Vladimir Kostić kaže da danas ne postoji mnogo “osećaja za Srbe koji žive van granica Srbije”. On se osvrnuo i na pokušaj Akademije da postane otvorena za sva pitanje, te kaže da je liberalna Akademija teže prihvatljiva u Srbiji, ali i regionu, nego konzervativna Akademija.

“Neverovatno je da je nama kao društvu, a ne samo nama već čitavom regionu, prihvatljivija jedna nacionalistička, konzervativna akedemija nego akademija koju pokušava da kaže “nismo mi neko ko crta granice, mi smo za pomirenje. Mi pokušvaamo da pruižimo ruku, naša ruka stoji ispružena u regionu, malo se i osušila”, rekao je Kostić.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email