Osmi Festival srpske kulture u Istri započeo je u četvrtak u prostorima pulskog Srpskog kulturnog centra, a manifestacija će se održavati do nedjelje u Puli, Peroju, Fažani i Rovinju.

Nakon likovne kolonije izložbena gostovanja

Ova tradicionalna manifestacija ove godine je posvećena Danilu Kišu i donosi raznolike programe. U prostorima Srpskog kulturnog centra SKUC započela je s radom međunarodna likovna kolonija “Sjećanje na Danila Kiša”, čiji su sudionici pulski autori Ljiljana Lazičić Putnik, Đurica Ciganović, Adela i Libero Kokotović, Dušan Tatalović i Rajko Ivošević i gosti Mića Jakšić, Aleksandra Radaković, Milan Đurić, Svetlana Ceca Krstić, Teodora Balabanović te Irena i Rajko Ferk.

Dani_srpske_kulture_u_Istri– Umjetnička će kolonija trajati četiri dana i slikari će raditi na raznim lokacijama. Izložbu nastalih radova organizirat ćemo vjerojatno krajem svibnja, a svi nastali radovi bit će donirani SKUC-u te ćemo potom s njima gostovati i diljem Istre. Materijali su osigurani, a i bit će to sigurno zanimljivo iskustvo za sve sudionike, kazao je Milan Rašula u ime organizatora.

Mića Jakšić predstavio je sudionike naglasivši da će sigurno rezultati rada ove kolonije biti vrlo zanimljivi.

Bogat i raznolik kulturni program manifestacije

U petak su sudionici festivala obišli pravoslavni hram i parohijski dom u Peroju, a u pulskom SKUC-u je u 18 sati na rasporedu bila promocija knjige “Gradovi” autorice Sanje Domazet Daničić, dok je u 20 sati održana pretpremijera komedije “Gorčilo”.

Knjiga Sanje Domazet Daničić bit će predstavljena u rovinjskom Domu kulture u subotu u 11 sati, a film “Gorčilo” istoga dana u Fažani u 18 sati. U Rojcu je u subotu u 20 sati na programu kazališna predstava “Ubiti Zorana Đinđića” u produkciji SKC Novi Sad.

Ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri nastavit će se 19. travnja na Monte Libriću promocijom knjige “Leto kada sam naučila da letim” autorice Jasminke Petrović, dok od 20. do 22. travnja u kinu Valli slijedi premijerno prikazivanje filma “Panama”, a od 5. do 7. svibnja izložba ikona Gorana Stefanovića.

Manifestaciju organizira Klub Srba Istarske županije uz pomoć Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pule i Istarske županije, a uz pokroviteljstvo Grada Pule, Istarske županije i TZ Pule, te partnerstvo Ministarstva informiranja Republike Srbije, Uprave za suradnju s dijasporom i u suradnji Srba u regiji.

 

 Fotografije: Luana Racan, KulturIstra

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email