Prvi nogometni kamp nacionalnih manjina u Daruvaru

Piše: P-portal.net

Protiv različitih oblika diskriminacije može se boriti na razne načine, a neki su to odlučili učiniti pomoću – lopte. Sredstvo je to s kojim se već nekoliko godina protiv sveprisutnog ...

Protiv različitih oblika diskriminacije može se boriti na razne načine, a neki su to odlučili učiniti pomoću – lopte. Sredstvo je to s kojim se već nekoliko godina protiv sveprisutnog problema bori Svjetska organizacija Roma.

Kako bi se različiti oblici diskriminacije suzbili, kao i mržnja prema onima koji su drugačiji od nas, o tome što su prave vrijednosti trebalo bi početi učiti još od malih nogu. Vodeći se time, Nogometna akademija Roma “Mala Barcelona” iz Slavonskog Broda organizirala je u Daruvaru Prvi nogometni kamp nacionalnih manjina Republike Hrvatske kao nastavak projekta “Loptom ujedinjeni protiv rasizma, nasilja, diskriminacije i siromaštva”. Naziv prethodnog projekta ujedno je bio i moto nogometne akademije.

Sve je započelo prije godinu dana kada je, također u Daruvaru, održana humanitarna utakmica između reprezentacija nacionalnih manjina Hrvatske i Hrvatskog sabora. Tada su se sakupljala sredstva za nabavku informatičke opreme za Centra Rudolf Steiner – ustanove čija je djelatnost odgoj i obrazovanje djece i učenika s posebnim odgojno – obrazovnim potrebama. Glavni koordinator kampa Tofko Dedić Toti prisjeća se toga događanja i objašnjava odakle ideja za njegov nastavak.

– Jako volim Daruvar, ovdje se osjećam kako kod kuće. Utakmicom prošle godine započeli smo nešto lijepo, a ovim kampom željeli smo na istome mjestu sve podići na jednu višu razinu. Ovo je testna godina i kamp, da vidimo kako će se sve odvijati i biti prihvaćeno. Nadam se da ćemo i iduće godine ponovno doći – objašnjava Dedić.

Trodnevni nogometni kamp nacionalnih manjina Republike Hrvatske organiziran je za djevojčice i dječake u dobi zmeđu 10 i 16 godina, a u Daruvaru ih se u pratnji roditelja okupilo oko 80. Djeca su bila podijeljena u grupe prema godištima, a dodijeljena im je i sportska oprema. Kamp se ne bi održao bez potpore onih koji su prepoznali vrijednost održavanja ovakve vrste zbivanja, tvrdi glavni koordinator Elmir Mehmedović, ujedno i izbornik Hrvatske reprezentacije Roma.

– Hrvatski nogometni savez generalni je pokrovitelj prvog kampa ovakve vrste u Hrvatskoj, a uvelike su pripomogli i Grad Daruvar, Nogometni klub Daruvar i naš ambasador, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek koji je sudjelovao i u organizaciji prošlogodišnje utakmice – pojašnjava Mehmedović.

Krovna nogometna organizacija, Hrvatski nogometni savez na otvorenje je poslala tehničkog direktora Romea Jozaka.

– Zahvaljujem se ljudima iz Daruvara, kako iz Grada tako i iz nogometnog kluba, koji su pomogli u organizaciji ovoga kampa. Hrvatski nogometni savez kao generalni pokrovitelj ovime pokazuje podršku organizaciji ovakvih događanja. HNS slijedi politiku UEFE koja teži razvijanju nogometa na najširoj osnovi i organizacija ovakvog kampa sigurno je jedan od koraka u tom smjeru – izjavio je Jozak.

Nogometni dio kampa održavao se na gradskim sportskim igralištima, a osim sportskog dijela kamp je bio i edukativnog karaktera. Djevojčice i dječaci svaki su dan imali u poslijepodnevnim satima, između dva dnevna treninga, organizirane radionice i predavanja. Predavanja su bila raspoređena tematski po danima. Tako su predavači prvoga dana djecu podučavali o pravima nacionalnih manjina, o tome što je to rasizam, kako ga prepoznati i iskorijeniti iz društva, isto kao i diskriminaciju. Drugoga dana djeca su nešto više saznala o vrstama sportskih ozljeda, dok je trećeg dana bilo riječi o važnosti školovanja i prednostima koje ono pruža. Predavanja su održale osobe koje su već dugi niz godina uključene u rješavanje problema o kojima su držali predavanja. Jedan o predavača bio je i glavni koordinator Dedić Toti u ulozi predsjednika Svjetske organizacije Roma u borbi protiv nasilja, siromaštva, diskriminacije i siromaštva, udruge koja okupljanjem nacionalnih manjina želi prvenstveno kroz odgoj i obrazovanje pronaći nove modele i načine putem kojih bi se rješavali postojeći problemi u društvu.

– Meni je veliko zadovoljstvo i čast što možemo biti sretni da po prvi puta u povijesti imamo jedan kamp nacionalnih manjina i koje su ovdje podržane. U ovoj državi žive 22 nacionalne manjine, puno nam je vremena trebalo da se ovako organiziramo i da napravimo ovakvu promociju s loptom. Mi se bavimo sportom i želim da ova djeca nastave taj put, jer nije lako baviti se sportom ako ga ne voliš. Dakle, mi smo se ovdje ujedinili protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva da zajedno pokažemo Hrvatskoj i svijetu da u Daruvaru postoje ljudi koji vole nogomet i koji su bez predrasuda. Zahvalio bih se djeci koja su podržala ovaj projekt i koja se se odazvala, te roditeljima koji su s njima došli da vide da želimo napraviti nešto zajedničko. Sport bez predrasuda, vjerske i nacionalne mržnje – to je ono što želimo postići. Moramo svakog poštivati, svi su u ovaj kamp dobrodošli. Mi ne biramo ljude po naciji, nego po dobroti i humanosti – naglašava Dedić Toti.

Djevojčicama i dječacima na zatvaranju kampa podijeljene su diplome, a svima onima koji su na bilo koji način pomogli organizaciji i održavanju Prvog nogometnog kampa nacionalnih manjina Republike Hrvatske dodijeljene su zahvalnice. Organizatori su s obzirom na ovogodišnji dobar odaziv i podršku u organizaciji izrazili nadu da ovo nije ujedno i posljednji ovakav kamp i da će se iduće godine održati drugi po redu kamp u još većem broju nego sada.

 

Izvor: SNV, autor: Danijela Havranek

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: