fbpx

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da se jutros, 30. oktobra, u jutarnjim časovima, nakon pričešća, od posljedica izazvanih virusom korona, upokojio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije (Radović) rođen je u Barama Radovića na Božić 1938. Školovao se u Beogradu, Bernu, Rimu i Atini, a predavao teologiju u Parizu, Begradu, Foči i na Cetinju. Na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu je u dva mandata vršio dužnost dekana.

Za Episkopa banatskog hirotonisan je 1985, a u tron Mitropolita crnogorsko-primorskih ustoličen 1990. godine. Mitropolit je obnovio gotovo ugašeni crkveni život u Crnoj Gori. Za vrijeme njegovog tridesetogodišnjeg pastirstvovanja došlo je do preporoda monaškog života, obnovljeni su  mnogi istorijski i osnovani brojni novi manastiri. Obnovljena je i drevna Episkopija budimljansko-nikšićka, kao i bogoslovija Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju. Takođe izgrađeno je ili obnovljeno preko 650 crkvenih zdanja, među kojima se kao najznačajniji izdvajaju Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i Hram svetog Jovana Vladimira u Baru. Rukopoložio je ili zamonašio nekoliko stotina sveštenika, monaha i monahinja, navodi se na stranicama Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Mitropolit Amfilohije je preminuo uoči praznika jednog od svojih najvećih prethodnika na tronu Mitropolije, svetog Petra Cetinjskog.

Pročitajte životopis mitropolija crnogorsko-primorskog Amfilohija na stranicama SPC ovdje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email