Ilija Petković, legendarni igrač jugoslovenskog i srpskog fudbala, reprezentativac, trener i selektor, preminuo je u 75. godini života u Beogradu, saopštio je Fudbalski savez Srbije (FSS).

Petković, koji je rođen u Kninu 22. septembra 1945. godine, najveći dio igračke karijere je proveo u OFK Beogradu. Na Karaburmu je stigao kao 19-godišnjak iz kninske Dinare, a pored fudbala paralelno je studirao i na Ekonomskom fakultetu.

U čuvenom plavo-bijelom dresu Romantičara u dva mandata zabilježio je 417 nastupa i 68 golova, a učestvovao je i u osvajanju Kupa Maršala Tita iz 1966. godine, posljednjeg značajnog trofeja Romantičara u istoriji kluba.

U pauzi između dva boravka na Karaburmi nastupao je u Francuskoj za ekipu Troa tri sezone (122 utakmice/7 golova).

Zapaženim partijama u dresu OFK Beograda brzo je stekao i status reprezentativca Jugoslavije, a u dresu sa državnim grbom zabilježio je 43 nastupa i šest golova u periodu od 1968. do 1974. godine.

Debi u nacionalnom timu u 22. godini bio je impresivan pošto je postigao gol poslije samo tri minuta na terenu u pobjedi Jugoslavije nad Francuskom od 5:1 na stadionu Partizana u revanšu četvrtfinala Evropskog prvenstva.

Petković je poslednjih dana bio smešten u Urgentnom centru na Bežanijskoj kosi, gde je bio na respiratoru. Njemu je pukao čir na dvanaestopalačnom crevu dok je bio sam kod kuće, zbog čega je izgubio veliku količinu krvi. U bolnici je ustanovljeno da je pozitivan i na koronavirus.

Petković je bio na funkciji prvog čoveka Fudbalskog saveza Beograda, predsednika Stručnog odbora FSS, člana Izvršnog odbora i Odbora za hitna pitanja FSS.

Ostaće upamćen kao jedan od najvećih fudbalera u istoriji na ovim prostorima.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email