Novac za društvene objekte

Piše: P-portal.net

Ugovori o kapitalnim ulaganjima potpisani su u Srpskom narodnom vijeću. Sredstva za 30 projekata u ukupnoj visini od 2,2 milijuna kuna osigurali su Klub zastupnika SDSS-a i Vlada RH. SNV je sporazumom s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH potpisao ugovor za ulaganja koja se odnose na projekte koji su u funkciji srpske zajednice u Hrvatskoj – društvene domove, škole i prostorije za rad vijeća. Sredstva će biti doznačena manjinskim vijećima, općinama i gradovima koji će morati podnositi račune i izvještaje.

Po riječima predsjednika SNV i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca, sredstva se iz godine u godinu povećavaju jer su lani iznosila 800.000 kuna.

– Sada smo osigurali sredstva za 30 naselja u 28 općina i gradova u 16 županija. Nastojat ćemo da se svake godine ta sredstva i dalje povećavaju iako znamo da je to daleko od ukupnih potreba. Nastojat ćemo da se projekti odnose na objekte vezane za srpsku zajednicu, a manje na komunalnu infrastrukturu o kojoj bi trebale brinuti jedinice lokalne samouprave – rekao je Pupovac, podsjetivši da se ovi projekti ne mogu odnositi na uređenje crkava, parohijskih domova i spomenika.

Stanko Janić iz Centra za razvoj i investicije podsjetio je da je rok realizacije 2019. godina, ali da projekti treba izvršiti što ranije. Izvjesno je da će i u 2019. godini biti dodjeljivana sredstva za projekte za osnaživanje uloge manjinskih vijeća.

Dražen Bogojević, predsjednik VSNM-a Virovitičko podravske županije, potpisao je ugovor ‘težak’ 100.000 kuna namijenjen projektnoj dokumentaciji za gradnju Srpskog kulturnog centra u Slatini.

– Tu bi trebali biti smješteni knjižnica i druge institucije kako bi mogli predstaviti našu kulturu, a vrata Doma bit će otvorena za sve građane. Nakon izrade projektne dokumentacije, slijedi gradnja pri čemu očekujemo pomoć grada i županije, ali i drugih institucija, kao i SNV-a – rekao je Bogojević.

Siniša Martinović, zamjenik načelnika općine Okučani i Dušan Nogić, predsjednik VSNM-a Brodsko-posavske županije, potpisali su ugovor za nastavak gradnje dvorane u Okučanima.

– Lani smo dobili 70.000 kuna za projektnu dokumentaciju, a sad smo dobili 100.000 kuna za izgradnju temelja – rekao je Martinović.

Sredstva u visini 134.000 kuna dobio je SKD ‘Prosvjeta’ za sanaciju krova i unutrašnje uređenje zgrade u Preradovićevoj 21 u Zagrebu koja je u mandatu prethodnog rukovodstva više godina stajala zapuštena.

– Ovu zgradu moramo zaštititi od daljnjeg propadanja i što prije moguće staviti u funkciju – rekao je generalni sekretar Prosvjete Slobodan Živković.

– Projekti čiji je nosilac naše vijeće odnose se na uređenje prostorija Vijeća u Grubišnom Polju, društvenog doma u Daruvaru, Mjesnog odbora u Velikom Prokopu, uređenje društvenih domova u Imsovcu i Goveđem Polju, kao i uređenje svlačionice u selu Imsovac. Sredstva za svaki od njih iznose od 20 do 25.000 kuna – rekao je predsjednik VSNM Bjelovarsko bilogorske županije Darko Karanović.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: