Košarkaš Nikola Mirotić krajem prethodne godine započeo je akciju u suradnji s humanitarnom organizacijom „Srbi za Srbe“ u kojoj je za svaku pogođenu trojku uplaćivao po 500 eura za kupovinu kuće porodici Varga iz Borovog sela kraj Vukovara.

„U svetlu nadolazećih Božićnih praznika, želim da obradujem one kojima je to najpotrebnije. Upravo iz tog razloga, za svaku postignutu trojku na utakmici, doniraću dobrovoljni prilog od 500 evra koji će biti iskorišćen za kupovinu kuće samohranom ocu Radoslavu koji podiže šestoro dece“, napisao je tada Mirotić na Instagramu.

Na Božić je saopštio da je odlučio da uplati čitavu preostalu sumu kako bi porodica dobila novi dom.

On je odluku objavio preko Instagrama u dirljivoj objavi koju prenosimo u cjelini.

„Mir Božiji, Hristos se rodi. Kada pomislimo na Božić uvek prvo pomislimo na porodicu i dom. Na početku Božićnog posta podelio sam sa vama radost o pomaganju porodici Varga. Kao što znate, zbog povrede sam bio sprečen da nastupam na utakmicama, ali to nije ni najmanje uticalo na moju želju da deca porodice iz Varga dobiju dom. Zato ću uplatiti potreban iznos za izgradnju njihove kuće. Neka bi plamen ognja iz Vitlejema ogrejao svaku dušu, obradovao svako dete i osvetlio tamu. Još jednom i još mnogo puta: Hristos se rodi“ – napisao je Mirotić.

Samohrani otac Radoslav sam podiže šestoro maloljetne djece – Zdravka (12), Ivanu (11), Dejana (9), blizance Luku i Mariju (8) i najmlađu Anu (6) – koji trenutno žive u nehumanim uvjetima. U trošnoj kućici nalaze se dvije sobice. U jednoj spavaju kćeri, a u drugoj sinovi i Radoslav. U šupi su hladnjak, mašina za pranje suđa i kada, s obzirom da kupaonicu nemaju.

Veliki NBA igrač Nikola Mirotić ne samo da je održao dato obećanje nego ga je i premašio. Zbog povreda nije uspio to da učini na parketu pogođenim trojkama, ali ni povrede nisu promjenile njegovu riješenost da pomogne.

Iz organizacije „Srbi za Srbe“ ističu da su do porodice Varga došli uz pomoć predstavnika općine Borovo, koji su ih upozorili na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze Varge. „U preskromnom i oronulom kućerku bez kupatila u svega 28 kvadrata odrasta i odraslo je čak dvanaestoro dece. Dve male prostorije i ulaz u kuću, bili su do pre nekoliko godina dom starijih šestoro dece oca Radoslava. Tokom poslednjih 10-ak godina starija deca su porasla, osamostalila se i otišla svojim životnim putevima, neko u potrazi za poslom, dok su se neke od ćerki udale i već dobile svoju decu. Sa samohranim ocem Radoslavom kog je žena napustila, živi mlađih šestoro mališana. Radoslav je zaposlen u lokalnom komunalnom preduzeću, a na ime dece porodica dobija i dečiji dodatak. Svakako nedovoljno da bi se bilo šta promenilo nabolje u životu ove dečice. S obzirom da je otac veći deo dana zbog posla odsutan, deca praktično odrastaju sama i prepušteni su jedni drugima. U razgovoru sa Radoslavom i predstavnicima opštine Borovo, zaključili smo da je jedino rešenje za iole bolji i kvalitetniji život ove porodice obezbeđivanje novog doma. Za sada najpraktičnije rešenje jeste kupovina neke od desetina kuća u Borovu selu koje su trenutno na prodaju, s obzirom da veliki broj ljudi sve češće odlazi put zapadne Evrope i prodaje svoju imovinu“, stoji na web stranici organizacije Srbi za Srbe.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email