fbpx

„Potraga za ljepotom, za likovnošću, za skladom u formama koje je stvorila priroda ili ljudska ruka često rezultira pronalaskom jedinstvenosti u nečemu posve običnom i svakodnevnom i to prvenstveno zbog sposobnosti pojedinca da pronikne u sfere dublje od puke površinske pojavnosti. Jedan od načina traganja jest medij fotografije“ – ovim riječima započinje tekst predgovora koji je napisala kustoskinja Sonja Švec Španjol za još jednu samostalnu izložbu poznatog fotografa Jovice Drobnjaka.

Ne samo da je u posljednjih dvadesetak godina, koliko aktivno djeluje što kao zaposlenik u nekoliko hrvatskih tjednika i magazina, što kao samostalni fotograf, Drobnjak bio „objektivni“ svjedok vremena, svjedok društvenih kolopleta i osjećanja, već je svojim istančanim i iskusnim okom doista i fotograf koji je kadar da objektivom utjelovi nevidljivo u vidljivom.

Njegova nova u nizu samostalnih izložbi „FOTO – grafije“, koja objedinjuje dva njegova recentna ciklusa „Ilegalna iluminacija“ i „Ograde svjetla“, bit će otvorena u utorak, 22. septembra u 19 sati, u Maloj dvorani Galerije Prica (POU Samobor). Izložba će biti otvorena do 18. oktobra 2020.

„Odabirući upravo fotografiju kao svoj primarni medij izričaja Jovica Drobnjak polazi od svakodnevnih motiva koji čine savršenu podlogu za bilježenje fascinantne igre svjetlosti prilikom koje nastale fotografije otvaraju jedan posve novi svijet apstraktnih oblika čiste likovnosti“ – dodaje se u predgovoru.

Iz teksta predgovora Sonje Švec Španjol

Izložba FOTO-grafije objedinjuje dva recentna ciklusa fotografija autora Jovice Drobnjaka koji naizgled djeluju posve različito, ali kada pomnije proučimo pristup i promišljanja samog autora te polazište s kojeg je krenuo u oblikovanje pojedine serije radova uviđamo da je riječ o ciklusima koji predstavljaju različite varijacije istog koncepta. Stepenište koje krasi unutrašnjost spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori čini podlogu zabilježene igre dnevnog svjetla na razvedenoj betonskoj konstrukciji u ciklusu Ilegalna iluminacija. Bez ikakvih intervencija ili manipulacija, Jovica Drobnjak slijedio je prirodne mijene svjetlosti te bilježio ključne trenutke naracije samih oblika. Zavojito stepenište fotografirano iz različitih uglova i u različito doba dana kontinuirano mijenja svoju vizuru. Dijapazon seže od toplih zlaćanih i zemljanih nijansi preko sivih i fascinantnih zelenih tonova pa sve do potpunog crnila iz kojeg tek povremeno izranjaju gradivni elementi. . . .

. . . S druge strane, ciklus Ograde svjetla predstavlja jednu posve minimalističku geometrijsku priču svedenu na dijapazon krupno kadriranih elemenata ograde izdvojene iz realnosti, pri čemu sâm motiv – ograda – postaje polazište za eksperiment formi, tekstura i svjetlosnih efekata. Primarne strukture naglašenog linearizma oživljene su izmjenom prirodne svjetlosti i sjene, gustoćom gradivnih elemenata i ritmom silnica različitih usmjerenja. Igra s ekspozicijom i nizom detalja pod raznim kutovima otvara mogućnosti gradnje kompozicija različitog ritma i dinamike.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email