Praznik starozavjetnog proroka i novozavjetnog svetitelja Ilije koga sve kršćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost kršćanske crkve i spasenja čovječanstva, srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju 2. augusta.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kojem je prelaskom u kršćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima. Prema narodnom vjerovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju – da se ne bi navukao gnjev svetitelja. Proslavlja se na brojnim mjestima, pa tako i u Mikleuški, selu nedaleko od Kutine. Liturgiju povodom proslave Ilindana vodio je sveštenik Dalibor Petković. U Hramu svetog Ilije okupio se velik broj vjernika. Održana je i večernja liturgija, nakon koje je pored Hrama uslijedila sada već tradicionalna zabava uz živu muziku i velik broj posjetitelja, kao i prethodnih godina.

Foto: Biljana Peleš / Privrednik.net

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email