Sklonost srpskih vlasti ka nevjerojatnim ustupcima investitorima već je niz godina dobro poznata. Od subvencija koje znaju biti tolike da samu oznaku “investitor” već na banalnoj aritmetičkoj razini učine neodrživom do reklame za Ikeu koju u formi autorskog članka u tabloidu potpisuje sam predsjednik države Aleksandar Vučić. No, ta bespogovorna servilnost vlasti nas ne bi smjela otupjeti u vjernom bilježenju novih ustupaka. Pogotovo ako se radi o inovacijama u odnosu između države i kapitala.

Ovaj put je u igri Železara Smederevo. Nakon dugogodišnjih peripetija oko rada i opstanka Železare, prošle godine ju je kupio kineski kapital, administrativno zaveden kao HBIS group Srbija. Pregledavajući stanje u fabrici s ciljem uštede, kineske su računovođe zaključile da se previše radnika nalazi na bolovanju. Premda sindikati njihovu procjenu opovrgavaju, bilo da tvrde kako broj radnika na bolovanju ne odudara od prosjeka bilo da ističu kako teški uvjeti rada dugogodišnje zaposlenike prisiljavaju na bolovanje, jasno je da je poslodavcu i jedan radnik na bolovanju previše.

Zakon kao pilot projekt

Uglavnom, problem je trebalo što prije riješiti. Standardan postupak kojim investitor, sam ili udružen s ostalim investitorima koje muče iste nevolje, lobira i radi pritisak na vladu da promijeni nepovoljan zakon, ipak predugo traje zbog cijele procedure. A i sama ta, makar hinjena, demokratska procedura može rezultirati nekim nepredviđenim preprekama. Zato su se Kinezi, dovoljno upućeni u sklonosti vlade, odlučili na elegantniju varijantu. Pozvali su na sastanak ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđevića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara i dogovorili se. Također, sastanku je prisustvovao i kineski ambasador u Srbiji, čisto da se diskretno da do znanja kako nije riječ o molbi već o zapovijedi.

I tako su Đorđević i Lončar, predstavljajući državu kao tajnicu direktora, obećali riješiti problem bolovanja pomoću pilot projekta. Još se ne zna kako točno, ali postoje navodno “mehanizmi”. Drugim riječima, pooštrit će se kriteriji i kontrole bolovanja u Železari. A očito će se raditi o kriterijima i kontroli koji nemaju uporište u važećem zakonu. To je očito iz Đorđevićeve izjave: “Postoje mehanizmi i ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan.”

Da stvari budu sasvim jasne: dakle, država će u jednoj tvornici, Železari Smederevo, provoditi nezakonite mjere kako bi pogodovala vlasniku, a ako u tome bude uspješna, te će mjere pretvoriti u zakon. Da ponovimo: država će kršiti vlastiti zakon, a ako bude uspješna u tome, to će postati zakon. Stvarno raj iza investitore.

 

 

Izvor: Bilten, autor: M.K.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email