Hrvatska Specijalna policija, potpomognuta velikim brojem pripadnika osnovnih snaga policije, započela je jutros u 07 sati i 25 minuta postupak “oslobađanja javne površine uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu od osoba i stvari”.

Portparol Policijske zadarske uprave Elis Žodan, koji je na licu mesta, rekao je da će izjavu o sprovedenoj akciji mediji dobiti naknadno, prenela je Hina.

Hrvatska agencija navodi da “budući da je policija u vrlo širokom prostoru postavila svoj takozvani ‘perimetar’, sigurnosni prostor označen trakom”, novinari nekoliko nacionalnih i lokalnih medija mogli su samo sa stotinak metara udaljenosti da posmatraju događaj u kojem je nekoliko predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) pasivno pružalo otpor, dok ih je policija odvodila.

Hina navodi i da je “odvođenju prethodila molba načelnika Policijske posatje Donji Srb da se mirno raziđu i oslobode prostor od osoba i stvari kako ne bi trebalo primeniti silu”.

Na to je, kako je prenosi novinar Hine, predsednik A-HSP i glavni organizator javnog skupa Dražen Keleminec rekao: “Ne trebaju vam pendreci; mi ćemo pružati samo pasivan otpor, ne bismo mi na našu hrvatsku policiju”.

Keleminec je prethodno pozivao putem medija “sve Hrvatice i Hrvate da danas dođu i svojim prisustvom pruže podršku u nameri da ostanu na tom prostoru, s jasnim ciljem da spreče pripadnike Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca da tradicionalno proslave Dan ustanka naroda Like 27. jula”, ali se njegovom pozivu niko nije odazvao.

U trenutku kada je Keleminec ulazio u policijsku stanicu na informativni razgovor glasno je protestvovao da je ovo način da se “omogući četnicima da i dalje slave”.

Vanparlamentarna A-HSP dobila je juče rok da šator i drugu opremu ukloni s prostora uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu najkasnije do jutros u sedam sati, a ne uklone li ga sami, to će učiniti policija.

Ova stranka, poznata u javnosti po glorifikaciji ustaškog režima, nije tokom protekle nedelje ispoštovala zahtev policije da ukloni šator, koji je još za vikend postavila kraj spomenika, gde meštani Srba tradicionalno obeležavaju Dan ustanka.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email