Garešnički pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Moslavina jedan je od najaktivnijih u Hrvatskoj. Brojni nastupi foklora za djecu i odrasle, pjevačkih i glazbenih skupina prepoznati su u zemlji i izvan nje. Nedavno su dobili i priznanje Grada Garešnice za rad u području kulture.

Društvo nam predstavlja jedan od osnivača, voditelj folklorne sekcije, a od 2008. godine predsjednik pododbora Garešnica – Zoran Blanuša.

– U pododboru trenutno imamo 127 članova, od čega je četrdesetak aktivno u folklornoj sekciji koja radi u 4 grupe: A folklorna sekcija, Dječja folklorna sekcija, Tamburaška sekcija i Ženska pjevačka grupa.
Ključ uspjeha je upornost i, naravno, ljubav prema folkloru. Radimo sa skromnim sredstvima i bez požrtvovnosti članova društva i posebno roditelja naših folkloraša, ne bismo sigurno imali ovoliko nastupa i kvaliteta – ističe Blanuša.

Uistinu, društvo bilježi brojne nastupe u protekloj godini – njih 36, od čega 28 u Hrvatskoj, četiri u BiH, tri u Bugarskoj i jedan u Mađarskoj. Uspješno su organizirali 4. Smotru dječjeg kulturnog stvaralaštva i 9. Susrete u Moslavini.

Blanuša je i inicijator i organizator Smotre dječjeg kulturnog stvaralaštva, manifestacije koja se pet godina za redom održava u Garešnici. Dobitnik je raznih priznanja među kojima se nalaze i plaketa VSNM grada Daruvara i Povelja “Pavle Solarić” VSNM BBŽ – obje za rad s mladima na očuvanju kulturnog identiteta Srba.
– Ovo čime se bavim ne donosi nikakvu zaradu osim duševne hrane – napominje Blanuša i dodaje – Najveća nagrada je aplauz i pohvale za uspješan rad.
Ova nagrada grada Garešnica sigurno ima najveću težinu, jer je to ipak priznanje većinskog naroda pripadniku srpske manjine u Hrvatskoj za rad u organizaciji sa srpskim predznakom, što ipak nije svakidašnja pojava.

Generalni problem većine manjih ili nerazvijenijih sredina u Hrvatskoj je odlazak mladih zbog nedostatka posla, no Blanuša ističe i druge probleme.
– Problem je i to što još uvijek određeni broj naše zajednice ne želi u društvo sa srpskim predznakom, bilo iz straha od neprihvaćenosti ili nekog drugog razloga.
Nadalje, ove godine nismo uspjeli upisati niti jednog člana starijeg od 15 godina. Na sreću, u dječju sekciju upisano je sedam novih članova – ističe predsjednik pododbora SKD Prosvjeta.

Članovi dječje sekcije pohađaju dopisnu nastavu Srpskog jezika, pa je u planu raditi na proširivanju ove djelatnosti. U ovoj godini prioritet je kupovina i uređenje Etno-kuće.

– Nastojat ćemo održati kvalitet i nastupe folklorne sekcije kao i proteklih godina. Imamo podmladak i tu je nada da ćemo ipak opstati i dalje razvijati kulturu Srba na ovom području – zaključuje Blanuša.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email