U Hrvatskoj se danas obilježava Dan antifašističke borbe u spomen na osnivanje prvog naoružanog antifašističkog odreda u Hrvatskoj i u okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu – Prvog sisačkog partizanskog odreda, koji je osnovan 22. juna 1941. godine u šumi Brezovici pokraj Siska.

Nacistička Njemačka je tog jutra napala Sovjetski Savez u akciji kodnog naziva Operacija Barbarosa, čime je poništen Ribbentrop – Molotov pakt o nenapadanju između te dvije sile.

Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti pa su se iz grada povukli u okolicu, najprije u selo Žabno, a zatim u Brezovicu. Ondje su osnovali odred, koji je od prvih dana postojanja izvodio diverzije, ponajviše na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janjić Capo i komesar Marijan Cvetković. Završetak Drugog svjetskog rata doživjelo je 38 boraca. Osnivanje sisačkog odreda označilo je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno učestvovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U jedinicama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njenoj teritoriji stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.

Dan antifašističke borbe bit će u srijedu, 22. juna, obilježen i na sisačkoj Šetnici.

PROGRAM:

17:30 – 18:30 Razgovori o antifašizmu

O razvoju grada Siska u 20. st., Narodnooslobodilačkoj borbi, 1. partizanskom odredu, Antifašističkom frontu žena i značenju antifašizma danas govorit će Marijan Bogatić, Hrvoje Klasić i Marija Ćaćić.

18:30 – 19:30 Promocija časopisa Mreže antifašistkinja Zagreba i predstavljanje organizacije

Mreža antifašistkinja Zagreba je kolektiv koji nastoji obnoviti tradiciju antifašističke borbe u suvremenom kontekstu kroz ulične akcije, marševe i medijske aktivnosti, od kojih je jedna i izdavanje časopisa Nepokoreni grad koji prati ali i potiče rad članova MAZ-a.

19:30 – 20:30 Nastupi zborova

Le Zbor
Zbor Xop

20:45 – 22.30 Filmska večer na otvorenom: Akcija stadion, Dušan Vukotić

Akcija stadion je film baziran na istinitom događaju iz 1941., a govori o akciji zagrebačkih srednjoškolaca kojom su pružili otpor ustaškom režimu i njegovim rasnim zakonima.

17:30 – 21:00 Predstavljanje organizacija na štandovima

Mreža antifašistkinja Zagreba, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za radničke studije, NK Zagreb 041, Centar za mirovne studije

Događaj organizira “Građanska inicijativa za 22.6.” u saradnji s Gradom Siskom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email