„Borovo-portreti“ – sećanje na nekad moćnu fabriku i ljude u njoj

Piše: Tijana Šašić

U Vukovaru održana izložba „Borovo-portreti“
tvornica Borovo

Povodom obeležavanja 90 godišnjice osnivanja i početka rada nekadašnjeg Jugoslavenskog kombinata gume i obuće „Borovo“, današnjeg Borova d.d. u Gradskom muzeju Vukovar od 7. do 17. juna održana je izložba portreta i obuće posvećena ovom važnom jubileju.

tvornica Borovo

Tvornica Borovo započela je sa radom 7. juna 1931. godine, a u njoj se najpre proizvodila gumena i kožna obuća i roba, da bi nekoliko godina kasnije tadašnja tvornica „Bata“ postala i prvi proizvođač auto guma u Hrvatskoj. Nekoliko malih improvizovanih radionica u kojima se odvijala proizvodnja za kratko vreme su transformisane u najveću tvornicu obuće u Jugoslaviji, u čemu je presudnu ulogu odigrao generalni direktor „Bate“ Toma Maksimović (o kojem smo na P-portalu već pisali).

Ideju za izložbu „Borovo-portreti“ inicirao je vinkovački fotograf Zvonimir Tanocki, koji je i autor izložbe.

„U ožujku ove godine javila se ideja da napravim izložbu portreta borovskih radnika, u suradnji sa Gradskim muzejom Vukovar i firmom Borovo d.d. da bi u travnju započeli snimanje portreta. Od mogućih 600 zaposlenih radnika Borova, uspjeli smo snimiti njih 250. U to vrijeme je još bila covid kriza, a mnogi su bili ili na bolovanju ili na godišnjem odmoru, a neki radnici jednostavno nisu pristali na snimanje. Tijekom travnja i svibnja smo obavili snimanje da bi 7. lipnja sve izložili.“, kaže za P-portal Tanocki.

Ukupno je postavljeno 140 portreta od mogućih 250 snimljenih, jer je fizički toliko stalo u prostor Gradskog muzeja. Ostali su postavljeni u projekciju koja se vrtela celo vreme trajanja izložbe

tvornica Borovo
Zvonimir Tanocki

Izložba je multimedijalna – sastoji se od modela borovske obuće: cipela, čizama i svega onoga što se tu proizvodi. Osmišljavanje, kreacija i proizvodnja cipela spada u umetnost, industrijski tzv. produkt dizajn, a tu je i umeće fotografisanja i postava izložbe koju je uradio kustos Zoran Šimunović.

„To je jedan vrlo zanimljiv pristup izložbi – da slike vise u visini očiju, da se klate, ljuljaju, da su obostrano nalijepljene, a u pozadini toga ispod na postamentima stoje cipele i vrti se jedna projekcija ostalih portreta i druga projekcija povijesti Borova. Izložba djeluje fluidno i živo, a prati je cijelo vrijeme projekcija crno-bijelog filma o povijesti Borova, od osnivanja i izgradnje Borova kao naselja i tvornice pa do današnjih dana“, objašnjava profesionalni fotograf i slobodni umetnik Zvonimir Tanocki.

Zadržati sećanje na fabriku i ljude u njoj

Realizaciji ove izložbe doprineo je i jedan od radnika Borova, fotograf Marko Đavić, koji je posao odrađivao na terenu i pomagao u radu Tanockom.

tvornica Borovo

Cilj ove izložbe, prema rečima Tanockog, bio je zadržati sećanje na fabriku i ljude u njoj.

„Ove fotografije će nekome biti interesantne za dvadeset ili pedeset godina, da se zna kako je tvornica iznutra izgledala, kako njeni ljudi, kakve su uniforme imali. To sve može biti predmet nečijeg istraživanja u budućnosti, pa te slike nemaju rok trajanja. One su vječne. Ova zbirka fotografija ostaje u trajnom vlasništvu Gradskog muzeja Vukovar, a jedan dio u digitalnom obliku ostaje kao građa firme Borovo. Ja ću se ovim dalje služiti na gostujućim izložbama, koje planiram organizirati i u drugim gradovima Hrvatske, možda i u svijetu, npr. u Zlinu u Češkoj, sjedištu Batine fabrike“, kaže Tanocki i dodaje da je zadovoljan posećenošću.

„Za mene osobno, veliki je uspjeh napraviti ovakvu izložbu, a posebno ovdje u Gradskom muzeju Vukovar s kojim već dugi niz godina uspješno surađujem. U desetak dana koliko je izložba trajala posjećenost je bila dobra. Sami zaposlenici Borova su bili zainteresirani da dođu vidjeti svoje portrete, a i na samom otvorenju je bilo dosta ljudi. Pozitivan efekt za samu firmu i mene kao autora je značajan medijski odjek ove izložbe. Gotovo svi lokalni mediji zabilježili su ovaj događaj kroz svoje izvještaje. Na izložbi su prikazani i stari modeli cipela Borova, prvi koji su napravljeni kao i oni iz najnovije kolekcije koja je izašla, pa je ova izložba imala i propagandni učinak“, zaključuje Tanocki.

tvornica Borovo

Poređenja radi, tvornica Borovo danas zapošljava svega 600 radnika, dok je u zlatnim godinama svog postojanja od kraja 50-ih do kraja 80-ih zapošljavala 22.000 ljudi koji su proizvodili preko 20 miliona pari obuće godišnje.

Zvonimir Tanocki se fotografijom bavi od 1974. godine, a ovo mu je sedma kolekcija portreta u velikim industrijskim sistemima. Pre toga je radio izložbu Hrvatske željeznice „Sporedni kolosijek“, zatim portrete obrtnika raznih struka pri Udruženju obrtnika kao i portrete u drvnoj industriji Spačva d.d. Kao fotograf, poseban naglasak stavlja na portretnu fotografiju u umetničkom smislu, što znači da, kako kaže, njegova fotografija mora biti snažna, sadržavati karakter osobe i ostvariti komunikaciju sa modelom.

Prošle godine je u Vinkovcima u okviru 16. Dana matice Hrvatske u Vukovarsko-sremskoj županiji, otvorena izložba „Retrospektiva 2020“ nastala povodom 60 godina života i 40 godina rada Zvonimira Tanockog. Tokom svoje bogate karijere izlagao je na oko 300 grupnih i 40-ak samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, osvajao brojne nagrade i priznanja za svoj rad, a u svoju arhivu spakovao je više od 500.000 snimaka.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Živjeti jedni s drugima, a ne jedni pored drugih“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: