Završni program desete jubilarne kulturno-duhovne manifestacije Brankovi dani u Vukovaru otvoren je u nedelju, 16. oktobra, u rodnoj kući Lavoslava Ružičke nastupom VSPD „Javor“ koji se predstavio u punom sastavu. Dečja grupa je izvela autorsku pesmu Saše Krtinića „Gospodar munja“ posvećenu Nikoli Tesli, a mešoviti hor se predstavio pesmom Branka Radičevića „Kad sam sinoć ovde bila“ i kompozicijom „Sveti Jovan ot Elbasan“ autora vladike Nikolaja Velimirovića, dok je kamerni sastav izveo kompoziciju Stevana Stojanovića Mokranjca „Ninje sili“.

Javor ima tradiciju dugu 147 godina i u svom sastavu broji 40 članova razvrstanih u tri grupe. Na repertoaru imaju duhovne pravoslavne pesme autora različitih epoha, narodne i starogradske.

– Redovno učestvujemo na Brankovim danima, divnoj manifestaciji koja održava našu kulturu i raspoloženje u gradu. Znače nam ova okupljanja jer tada imamo priliku da prikažemo sve ono što smo radili tokom godine – ističe horovođa Javor-a Aleksandra Krtinić.

Program su nastavili recitatori vukovarske Gimnazije koji su izveli igrokaz na temu „Branko Radičević po drugi put u Vukovaru“. Tekst je napisala Ljiljana Bajac-Nikolić, profesorka srpskog jezika u vukovarskoj Gimnaziji.

– Ovaj scenski prikaz, u koji su umetnute recitacije, predstavlja kombinaciju proze i poezije. Igrokaz otvara pesma Mileta Čorka „Balada o Dobroj vodi“. Radi se o tome da Branko Radičević sa nebesa dolazi u Vukovar, jer mu je Bog rekao da će imati jednu poruku za okupljeni narod. Branko se u početku priseća svojih srećno provedenih dana u Vukovaru, a potom se raspituje za rodnu kuću majke Ružice. Zanima ga da li ima Srba u Vukovaru i kako oni žive, te da li neguju njegove pesme. Upoređuje Stražilovo i Dobru vodu, a onda odjednom kod crkve Svete Petke zapazi pokojnog oca Jovana Radivojevića koji nas sve posmatra i smeši se. Branko se raspituje o njemu. Učenici mu kroz recitacije o ocu Jovanu objašnjavaju ko je on. Nakon što je čuo pesme, Branko shvati koju poruku treba da prenese okupljenom narodu – da večno čuvaju uspomenu na oca Jovana, da nikada ne posustaju, da istraju na putu opstanka i da nastave njegovim putem, a on će i dalje biti ponosan na nas i smešiće nam se. Kroz ovaj igrokaz sam nastojala oživeti i sećanje na Branka Radičevića i na oca Jovana – ispričala je za P-portal Ljiljana Bajac-Nikolić.

Igrokaz su odrecitovali učenici trećeg razreda vukovarske Gimnazije: Nikolina Savičić, Milica Ostojić, Mihajlo Hađžić i Nemanja Stević. Gimnazijalci su na Brankovim danima prisutni od samog početka i ovo im je već deseti put da učestvuju.

brankovi-dani-u-vukovaru_2U završnom delu programa nastupili su gosti iz Zrenjanina, članovi hora „Prepodobni Rafailo Banatski“ koji su prvi put nastupali pred vukovarskom publikom. Oko 40 članova pevalo je pravoslavne duhovne i svetovne pesme, čije je izvođenje publika više puta prekidala aplauzima.

Pevačko društvo „Prepodobni Rafailo Banatski“ je osnovano 1991. godine u Zrenjaninu na inicijativu tadašnjeg episkopa banatskog Amfilohija Radovića. U svom sastavu broji 150 članova. Pravoslavni crkveni hor čine četiri grupe: dečja, ženska, muška i mešovita. Pevaju na bogosluženjima, a ostvarili su zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu. U bogatom repertoaru prevladavaju pravoslavne duhovne i svetovne pesme srpskih, ruskih, makedonskih i bugarskih kompozitora. Izvode sve vrste umetničke klasične muzike, a pevaju i starogradske pesme. Od samog osnivanja dečjim i ženskim horom diriguje Senka Milisavljević.

– Na inicijativu pokojnog oca Jovana i uz dogovor sa našim sveštenikom, došli smo danas u Vukovar i oduševljeni smo publikom. Veoma emotivno smo doživeli ovaj nastup. To što se osetilo u sali za vreme i nakon koncerta se ne može rečima opisati. Pola hora mi se rasplakalo dok je pevalo. Bilo nam je jako lepo – kazala je dirigentkinja hora Senka Milisavljević.

Organizator manifestacije jerej Vukašin Cvetojević je na kraju programa uručio nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu za radove koji su prošli na literarnom konkursu „Ružica Radičević“. Naglasio je da je žiri imao težak zadatak jer je pristiglo puno kvalitetnih radova od kojih je 12 nagrađeno.

Svim učesnicima programa, kao i onima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i realizaciji Brankovih dana dodelio je zahvalnice.

– Zadovoljan sam što smo uspeli da nastavimo ovu manifestaciju. Vidim da je ljudima drago zbog toga. Povratne reakcije koje sam dobio su pozitivne, a broj posetioca na programskim danima govori koliko ljudima znači ovakva jedna manifestacija. Time što dolaze, pokazuju da ovo što radimo ima neku težinu – zaključio je Cvetojević.

 

DOBITNICI NAGRADA ZA LITERARNI KONKURS „RUŽICA RADIČEVIĆ“

Sara Paunović – „Jesen u Adici“

Olivera Rupar – „Dobra voda“

Vanja Mirosavljević – „Branko Radičević“

Uroš Antić – „Sveta noć“

Nikola Prodanić – „Stojim“

Sara Atlagić – „Jesen u mom gradu“

Marko Kuzmanović –„O, Adico moja“

Sara Kršić – „Mostovi“

Maja Dobrijević – „Moja azbuka“

Nina Traživuk – „Ocu Jovanu“

Nikolina Vladisavljević – „Otac“

Miloš Marinković – „Dubina svemira“

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email