Povodom veteranskih prosvjeda protiv održavanja Festivala ojkača 25. augusta u Petrinji, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i Srpsko narodno vijeće uputili su danas pismo Odboru za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a. Kako se navodi u priopćenju koje potpisuju Mile Radović, predsjednik Prosvjete, i Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, pismom je ta međunarodna institucija upoznata s aktualnom situacijom. Podsjećaju da su aktivnosti usmjerene na zabranu te manifestacije utjecale na to da pojedini učesnici zbog upućenih prijetnji otkazuju svoje učešće na festivalu historijskog načina pjevanja koje je na zahtjev Republike Hrvatske uvršteno na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Iz Prosvjete i iz SNV-a upozoravaju da nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača i to unatoč njihovom ranijem pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštivanju zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba.

„Ovom objavom kao i poslanim pismom izražavamo našu privrženost međunarodnoj obavezi kao članica UNESCO-a te našu odgovornost u poštivanju vlastitog Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, antidiskriminacijskog, prekršajnog i kaznenog zakonodavstva“, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, pobunila se Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje čiji članovi tvrde da Petrinja nema nikakve veze s ojkanjem. Također ih smeta datum, spomenuti 25. august, s obzirom da će Udruga ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, kako je najavio njihov dopredsjednik Damir Božićević, isti taj dan, u središtu grada otkriti spomen-ploču kao znak sjećanja na dolazak Franje Tuđmana 1991. godine u Petrinju.

Problema je bilo 2015. godine kada je održan prvi festival. Veterani su tada negodovali zbog nastupa „četnika preobučenih u narodne nošnje“, kako su kazali u Hrvatskoj stranci prava, pozivajući nezadovoljne da im se pridruže i spriječe njegovo održavanje.

UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. 11. 2010. ojkanje je kao specifičnu vrstu pjevanja uvrstio na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine. Posebno se njeguje na područja Dalmacije, Like i Korduna. Izvođači pjevaju koristeći različite tehnike potresanja glasa posebnim načinom pjevanja iz grla. Svaka pjesma traje koliko i dah glavnog pjevača.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email