Države-naslednice SFRJ su u Njujorku potpisale ugovor o zajedničkoj prodaji “rezidencijalnog stana” SFRJ na njujorškoj Park aveniji za ukupno 12,1 milion dolara, koliko je iznosila najpovoljnija dobijena ponuda, saopšteno je u petak.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije navedeno je da je ugovor potpisan juče i da zajednička prodaja stana u Njujorku predstavlja prvi takav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

To je, dodaje Ministarstvo, rezultat velikog dvogodišnjeg angažovanja svih država-naslednica i značajan uspeh za sve njih.

Taj stan je bio prazan od 1992., kada ga je napustio poslednji stalni predstavnik SFRJ pri UN, zbog čega nije bio u “reprezentativnom stanju”, navedeno je u saopštenju.

Srbija je država-koordinator za prodaju tog stana i od prodaje joj je pripalo 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolar.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cene (12,1 milion dolara), odbijeni su troškovi održavanja stana u Njujorku od 1. januara 1992. godine do dana prodaje (ukupno 3.269.774,16 dolara). Ti troškovi su takođe raspodeljeni između svih država-sukcesora srazmerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Pošto je te troškove sve vreme plaćala Srbija, ta sredstva će joj biti refundirana.

Specifičnost stana u Njujorku je “korporativno vlasništvo”, odnosno to nije bilo neposredno pravo svojine, već vlasništvo posedovanjem 960 deonica “Park-71st Corporation”, koliko je imala bivša SFRJ.

U toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta SFRJ – stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku, ambasada u Bonu, ambasade u Bernu i ambasada/rezidencije u Tokiju, saopšteno je.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email