Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, reditelj i producent Ljubiša Samardžić preminuo je u 80. godini.
U decembru 2016. godine Samardžić je primljen u Klinički centar Srbije, gde je imao operaciju na mozgu, nakon čega je pušten na kućno lečenje. Kasnije se stanje pogoršalo zbog hronične limfocitne leukemije, od koje je bolovao duže vreme.

Ljubiša Samardžić rođen je u Skoplju, u rudarskoj porodici 19. novembra 1936. godine. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Prvu ulogu ostvario je u TV filmu ’Spletka i ljubav’ 1960. Nadimak ’Smoki’ dobio je zahvaljujući liku koji je tumačio 1962. godine u filmu ’Peščani grad’.

Vrlo brzo postao je jedan od najpopularnijih glumaca na prostoru bivše SFRJ, a i šire pojavljujući se u ostvarenjima poput ’Valter brani Sarajevo’, ’Partizanska eskadrila’, ’Sutjeska’, ’Ljubavni život Budimira Trajkovića’…

Prvu veliku nagradu za svoj rad ostvario je na Filmskom festivalu u Veneciji gde je 1967, za ulogu u ostvarenju ’Jutro’ proglašen za najboljeg glumca. Ne bi trebalo zaboraviti ni četiri Zlatne arene koje je osvojio na Pulskom festivalu.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine. Legat je predstavljen javnosti 27. februara 2016. godine.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GzLyei3HErU[/youtube]

 

Osim velikog, bio je zvezda i malog ekrana. Kao Šurda u ’Vrućem vetru’, Crni Roko u serijalu ’Kuda idu divlje svinje’ ili šarmantni Boško u ’Policajcu sa Petlovog brda’ ušao je u domove i srca svih.

– U vreme kad su se kod nas pojavile velike TV serije, kao što su bile ’Vruć vetar’ i ’Kuda idu divlje svinje’, ulice su bile puste, vlade su prekidale sednice, i tek po završetku epizode nastavljale rad. To je činio i Tito ovde, Todor Živkov u Bugarskoj, Janoš Kadar u Mađarskoj… Imao sam tu čast i privilegiju da to od njih i lično saznam. A one porodice koje su imale televizor smatrale su se srećnim, jer su svake večeri imale gostiju preko glave – ispričao je jednom prilikom.

Popularni Smoki rado je priznavao da mu je u svim poslovima, ali i životnim opredeljenjima, najveću podršku pružala supruga Mira. Njihova ljubavna priča započela poznanstvom na Bledu 1962, a nastavila se šestomesečnim Ljubišinim pokušajima da osvoji unuku protojereja sremskomitrovačke crkve koja, poput dede, nije simpatisala glumce. Krunisana je venčanjem 3. jula 1966. Bračni život započeli su s puno ljubavi, u malom stanu. Imali su, kako su jednom priznali, samo gramofon i dušek na podu. Vezu su krunisala deca, sin Dragan i kćerka Jovana.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0yUafayfPRc[/youtube]

Da život ume da bude surov, osetili su i na svojoj koži. Sin Dragan, Gaga kako su ga zvali, preminuo je u trideset četvrtoj godini, posle duge bolesti. Lek za tugu i ranu koja nikada ne zarasta Ljubiša je našao u radu. Kad je videla da je sasvim posustao od bola, Mira je bila ta koja ga ’gurala napred’.

– Govorila mi je: ’Čoveče, život je smrt, zapamti to. Nastavi da radiš, u radu ćeš naći utehu’.

Kasnije je priznao da se nikada nije pokajao što je seo u rediteljsku stolicu. Posle prvenca ’Nebeske udice’, bolnog filma o bombardovanju Beograda, otvorila mu se nova stranica života. Tim filmom stekao je nove brojne poštovaoce od Moskve, preko Berlina do Los Anđelesa, ali i shvatio da je režija postala njegova preokupacija i filmska vokacija.

Usledila su sjajna ostvarenja poput ’Nataše’, ’Ledine’, filma ’Jesen stiže, dunjo moja’ i istoimene serije… Poslednje delo na kojem je radio bila je ekranizacija romana Gordane Kuić ’Miris kiše na Balkanu’ 2011.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-UBnaPv-Ve4[/youtube]

 

Izvor: Ženska TV

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email