Jedna, ali nekom učeniku i njegovoj obitelji sigurno vrijedna godišnja stipendija osigurana je sredstvima prikupljenim na ovogodišnjoj dobrotvornoj aukciji fotografija „Ljepota za znanje“. Na aukciji, koja je održana 21. decembra u Klubu Privrednikov dom u Zagrebu uz učešće članova i prijatelja Privrednika, svoje radove izložilo je čak 17 renomiranih fotografa iz Hrvatske i regiona: Marko Beslać, Martin Candir, Petar Dabac, Jovica Drobnjak, Predrag Gostimirović, Josip Klarica, Mario Krištofić, Dragan Kucurić, Ivica Lajtner, Saša Novković, Darije Petković, Ivan Posavec, Mićo Samardžija, Bruno Szüts, Boris Šimundić, Predrag Uzelac, Mio Vesović.

– Krenuli smo s pozitivnom tradicijom koja zahvaljujući dobrim ljudima i umjetnicima velikog srca ide u korist odličnih učenika i studenata – rekao je na otvaranju Nikola Lunić, predsjednik Privrednika zahvalivši se svim fotografima koji su velikodušno donirali svoje fotografije, ali i svim prisutnima koji su tu akciju podržali.

Podsjetio je i da je izložba, odnosno aukcija, pokrenuta prije tri godine na inicijativu fotografa Jovice Drobnjaka.

– Kada sam prije deset godina saznao da je moj djed davno bio pitomac Privrednika, osjetio sam potrebu da, kao što su prijašnje generacije njemu pomogle da se školuje, i sam koliko mogu pomognem novim naraštajima i odužim se Privredniku, a s obzirom na to da nisam u prilici da financijski pomognem, onda sam došao na ideju i zajedno s Miom Vesovićem pokrenuo ovu akciju – kaže Drobnjak za P-portal i ističe da su se sve kolege fotografi bez pogovora odazvali pozivu.

Radi se o vrhunskim fotografima, sedmero njih spada u sam vrh hrvatske fotografije, njihove fotografije izložene su po muzejima ne samo u Hrvatskoj, već širom svijeta. Tu je, naravno, i onih koji nisu orijentirani samo na fotografiju i ne bave se profesionalno time, ali, po ocjeni stručnjaka, rade vrlo kvalitetne fotografije. Mnogi od njih su i sami prisustvovali aukciji i tako iskazali dodatnu podršku radu Privrednika u školovanju nadarene djece i omladine slabijih materijalnih mogućnosti.

U teškim vremenima ekonomske krize i slabe osjetljivosti društva za one kojima je pomoć potrebna, oko 6000 kuna, koliko je prikupljeno, skroman su, ali dragocjen doprinos Privrednikovoj misiji u pomaganju školovanja talentirane djece.

– Svjesni smo da je danas teško s novcima, među našim sunarodnjacima ima onih s vrlo malim penzijama ili plaćama, ali među njima ima i uspješnih poduzetnika, sveučilišnih profesora, advokata, ugostitelja,… Mogli su dobiti vrhunsku fotografiju po cijeni koja je daleko niža od tržišne vrijednosti, a usput bi pomogli djeci u školovanju – nije krio razočaranje odazivom pripadnika srpske zajednice organizator aukcije Jovica Drobnjak. Ipak, izrazio je nadu da će se na idućim akcijama pridružiti i oni koji do sada nisu, jer s ovom hvalevrijednom akcijom, kako kaže, planira nastaviti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email