Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u nedjelju, 26. januara, u 12 sati, Antifašistička liga Republike Hrvatske organizira okupljanje pod nazivom „U njihovo ime“ na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Program će voditi glumica Anja Matković, a okupljenima će se obratiti Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH.

Okupljanjem na Trgu žrtava fašizma i simboličnim polaganjem 75 karanfila na mjestima terora i patnje na tom Trgu i okolici bit će iskazana počast svim žrtvama nacional-socijalističke Njemačke i njenih saveznika.

Okupljanje je uoči 27. januara, kada se navršava 75. godišnjica oslobođenja zatvorenika logora Auschwitz, zloglasnog stratišta u sustavu nacional-socijalističke industrije smrti. Od 2005. godine odlukom Ujedinjenih naroda 27. januar obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Kako stoji u pozivu Antifašističke lige RH: „Podržavamo odluku o izgradnji spomenika žrtvama u Zagrebu, no predloženo ime spomenika smatramo neprikladnim. U okolnostima aktivne politike zaborava žrtava ustaškog terora i falsificiranja povijesti, važno je naglasiti da se Holokaust nije događao negdje daleko od naše zemlje i naše odgovornosti. Ne smijemo zaboraviti da je nasilje i zločine nad drugačijima provodio ustaški režim, u ovom gradu i u ovoj zemlji. Tijekom posljednja tri desetljeća mnogi tragovi sjećanja na žrtve fašizma na prostoru grada Zagreba i Republike Hrvatske uklonjeni su iz javnog prostora ili je njihova simbolika javnosti nepoznata. Umjesto politike zaborava neugodnih epizoda iz vlastite prošlosti i isključivog njegovanja predstava o herojstvu i žrtvi vlastite nacije, kritičko suočavanje s prošlošću smatramo elementarnim preduvjetom izgradnje demokratskog i pluralističkog društva. Stoga želimo da budući zagrebački spomenik žrtvama Holokausta prije svega podsjeća na žrtve i zločin u lokalnom kontekstu, bez skrivanja odgovornosti lokalnih aktera iza nadnacionalne dimenzije zločina.“

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email