Tempo – sinonim za pobjedu

Piše: Dijana Savić

Karate klub Tempo, najtrofejniji hrvatski karate klub, obilježio je 50 godina kontinuiranog rada
Tempo

Krajem prošlog mjeseca u zagrebačkom Kazalištu Gavella Karate klub Tempo, najtrofejniji hrvatski karate klub, obilježio je 50 godina kontinuiranog rada i postojanja. Naime, Tempo su 1967. godine osnovali Ilija i Nikola SmoljenovićMilivoj JelakovićRanko Keller Slobodan Ivković, koji su ujedno bili njegovi prvi treneri. Uz njih je Tempo vrlo brzo postao i do današnjih dana ostao sinonim za uspjeh i pobjede. Tempo je oduvijek bio spoj sporta, kulture i umjetnosti, a članovi kluba bili su brojni umjetnici i glumci.

Svi oni bili su vođeni ne samo trenerom već i odgojiteljem generacija, sportskim ocem hrvatskih karate šampiona, Ilijom Smoljenovićem. Za Iliju možemo reći da je svoj život posvetio karateu, što pokazuju i njegovi i rezultati kluba. Ilija je nositelj crnog pojasa 6. dan, višestruki je prvak Hrvatske, prvak bivše Jugoslavije, osvajač više medalja na europskim prvenstvima, sudionik prvog svjetskog prvenstva održanog u Japanu, međunarodni sudac najvišeg ranga. Njegovi učenici su u nekoliko navrata bili viceprvaci svjetskih natjecanja, obilježivši povijest domaćeg i svjetskog karatea. Ilija je na svakog svog učenika na najbolji mogući način prenio ljubav prema karateu, ali i ljubav prema umjetnosti, posebno kazalištu.

Zbog toga, kada se određivalo mjesto održavanja ovog velikog i svečanog jubileja, nije bilo dvojbe da će to biti Kazalište Gavella. U prepunoj Gavelli članovi i prijatelji Tempa obilježili su na lijep, domišljat i dostojanstven način polustoljetno postojanje i djelovanje kluba. U predvorju su nas dočekali rock-bend bisera s Une – Talisman i izložba osvojenih trofeja, uspomena i plakata, koje je inspiriran Tempom izradio akademik Boris Bućan, a čiji se originali nalaze u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Na samom početku svečanosti Martina Salopek izvela je katu uz pratnju Tomislava Ištoka na violini, čime su nas uveli u predivnu večer koju su vodili glumac Boris Miholjević, bivši predsjednik Tempa, i radijski i TV novinar Vojo Šiljak, također dugogodišnji prijatelj kluba. Zatim se prisutnima obratio predsjednik kluba Zvonko Biljecki koji je istakao da je Tempo asocijacija za ono najbolje što karate daje na ovim prostorima, ali i šire. U programu su još sudjelovali glumci Sreten Mokrović i Vili Matula,stand up komičar i jedan od trenera kluba Goran Vinčič, koji je nastupio u borilačkom performansu s Davorom Perkovićem i Nebojšom Vinčićem. Mlade trenerice s natjecateljskim iskustvom Dora Cvrtila i Viktorija Vodopija izvele su s četrdesetak najmlađih članova performans kojim su pokazale što su prenijele na mlade nade Tempa. Nastupio je i muški kata tim, osvajači brojnih medalja, Emanuel BađunAntonio Frljak iDario Gruden. Dodijeljene su nagrade osnivačima i prvim trenerima kluba kao i samurajima: Lei IskriDamiru Slivšeku, Ivanu Gorjancu, Iliji Smoljenoviću, Nikici PutnikuInes BranilovićGoranu RomićuZdenku ProtuđeruNenadu Vukobratu,Džezimiru MuratagićuMilici Aljinović i Enveru Idriziju, a dodijeljena je i posebna nagrada za doprinos klubu Salku Džaniću Džaniju.

Na bini su rumbu i sambu zaplesali Lea Švec Dumbović i Lovro Jakovina. Uzvanike su svojim nastupima oduševili i članovi i prijatelji kluba Mile RupčićIbrica Jusić Enes Kišević, pjesnik i autor slogana kluba “Samo snaga duha i snaga tijela stvara novi svijet i nova djela”. Svakako najveće oduševljenje te večeri izazvao je performans “Tempo haka” na temu ratničkog plesa Maora, stiliziranog karate tehnikama. Koreografiju je napravio Ilija Smoljenović, tekst je napisao i govorio Enes Kišević, a izveli su je Ilija Smoljenović i mladi karatisti.

“Pedeset godina mnogo je u životu, a u sportu je čarobno zbog tisuća učenika, većinom djece, zbog divnih doživljaja, radosti i tuge na sportskom polju. Zbog važnih detalja iz života koji su promijenili mnoge sudbine, ali i zbog vrhunskih rezultata”, kaže Ilija Smoljanović i dodaje: “Nemam za čime žaliti, mogu samo poželjeti da se za narednih pedeset godina nađe netko sličnog entuzijazma i još bolje vizije za budućnost kluba.”


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: