Treća proljetna likovna kolonija Srpskog privrednog društva Privrednik iz Zagreba održana je proteklog vikenda na Kordunu, u Tušiloviću, Gornjem Budačkom i Malićima na rijeci Korani. Na ovogodišnjoj koloniji okupilo se 13 akademskih slikara i studenata osječke i riječke likovne akademije. Svi slikari su i ovog puta bili smješteni kod Nikoline i Svete Ličine, Srba povratnika koji se više od 20 godina bave turizmom.

– I ova kolonija, kao i sve dosadašnje, posvećena je Vladimiru Matijeviću, osnivaču Privrednika i jednom od najveći srpskih dobrotvora, koji je omogućio školovanje brojne srpske djece, a koji je rodom iz Gornjeg Budačkog. Koloniju održavamo već treću godinu zaredom, a ovogodišnji sastav učesnika je najjači do sada. Radi se o akademskim slikarima i dvije studentice Likovnih akademija u Osijeku i Rijeci. Sve slike nastale na ovoj koloniji, kao i na svim dosadašnjim, donacije su za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti – kaže Milorad Janjić, organizacijski voditelj kolonije.

Dodaje da je bio na mnogim kolonijama, susretao različite umjetnike, ali za ovogodišnji saziv kaže da je odličan jer je spoj mladosti i velikog iskustva. Janjić posebno ističe višegodišnji doprinos ovim kolonijama akademskog slikara Frane Radaka iz Zagreba, koji je ujedno i umjetnički, stručni voditelj kolonije. Uz njega, Privrednikovim kolonijama se iz Zagreba redovito odaziva i akademski slikar Slavko Marić, koji je to učinio i ove godine. Obojica su doajeni zagrebačke Likovne akademije. Njima svakako treba dodati i dvojicu slikara iz Karlovca, Milutina Kneževića i Miroslava Krnića, koji su također redoviti učesnici Privrednikovih kolonija na Kordunu.

– Ovogodišnju likovnu koloniju smo pomladili s Katarinom Kožul, studenticom prve godine riječke Likovne akademije, a koja je i stipendistica Privrednika. Također, s nama su i mlade slikarice Tamara Sekulić koja je završila Likovnu akademiju u Osijeku i Ivona Matoušek koja završava istu akademiju. Tu je i akademski slikar i profesor Tihomir Fišer iz Osijeka. Mladi slikari Stefan Petronijević i Janko Maslovarić završili su beogradsku Likovnu akademiju. S nama su također učesnici prošlogodišnje kolonije, akademski slikari Marin Milutinović Maki i Zdravko Krulj iz Banjaluke te akademski slikar Ljubiša Pušac iz Prijedora. Bilo je dosta posla oko organizacije, ali kada se okupe ovakvi vrhunski umjetnici i ljudi i kada se uspije, a mislim da smo s ovom kolonijom uspjeli, čovjek se osjeća sretno i zadovoljno – zaključuje Janjić.

Studentica prve godine riječke Likovne akademije Katarina Kožul (20), stipendistica Privrednika, rodom je iz Benkovca. Kaže da je srednju školu završila u Beogradu i odlučila da školovanje nastavi u Hrvatskoj te je tako upisala Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Talent je odmah pokazala, tako da na prijemnom i kod upisa nije bilo problema.

– Sretna sam što sam prvi put ovdje. Ustvari, ovo je prva likovna kolonija na kojoj sudjelujem, a nadam se da će ih biti još mnogo. Atmosfera je opuštena i to mi se jako sviđa jer je onda puno lakše slikati. Došla sam sama iz Rijeke i ako me budu zvali iduće godine, vrlo rado ću se odazvati – kaže Katarina.

Marin Milutinović Maki rođeni je Nišlija koji radi na banjalučkoj Likovnoj akademiji, a nedavno je i doktorirao. Drugi je put na likovnoj koloniji na Kordunu. Duga kosa i rep zapravo sakrivaju velikog i veoma ozbiljnog umjetnika, slikara.

– I ja se pitam zašto su me i ove godine pozvali, ha-ha-ha… Na pitanje ću moći odgovoriti vjerojatno kada se budemo vraćali za Banjaluku. Budem li zadovoljan ostvarenim radovima, budu li oni postigli dobru cijenu na prodajnoj aukciji i budu li ove moje slike olakšale školovanje i život bilo kojem mladom čovjeku, bit ću sretan i ponosan čovjek. Ili kada će se za 50 godina netko hvaliti da ima moju sliku… A da me netko sada ubije, radovi bi odmah dobili na cijeni – ozbiljno, ali u šali govori profesor Maki.

Na kraju možemo zaključiti da je i ovogodišnja Privrednikova likovna kolonija održana u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi. Veliki umjetnici i velike umjetničke nade, ali prije svega veliki i dobri ljudi, ostavili su ukupno 23 slike. Ljepota i dobrota još su se jednom ispreplele u najuzvišenijoj svrsi pomaganja mladim ljudima u njihovom školovanju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email